PRÁCE 🧰

Jak poznat kradené auto - tipy a rady

1. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Před koupí ojetého vozu je nejdůležitější si zjistit, zda auto není kradené. I přes to, že za auto zaplatíte nemalou sumu peněz, může se vám to vymstít. Jak poznat, zda vámi kupované ojeté auto není kradené?

Jak poznat kradené auto

Na co se při koupi vozidla zaměřit?

Při koupi ojetého vozidla byste se měli zaměřit hlavně na údaje uvedené v technickém průkaze. Prověřit byste měli především výrobní číslo, barvu, typ karoserie a motoru a barvu. Všechny tyto údaje musí souhlasit s technickými parametry vozu a případné změny musí být potvrzeny na úřadě. V TP by se neměly nacházet žádné přepisy, gumování, či škrtance.

Dále byste měli porovnat techničák s průkazem totožnosti prodávajícího. Pokud nebudou jména souhlasit, může se jednat o kradené auto (avšak může se také jednat o známého, který majitele zastupuje).

Vždy po majiteli vyžadujte originální doklady, nespokojte se pouze s kopiemi, které mohou být zfalšované. Spolu s tím, byste měli zkontrolovat také servisní knížku, která by měla být kvalitně a správně vyplněná.

Jak je to s karoserií auta?

Na karoserii auta toho při koupi ojetého vozu můžete také dost najít. Především byste měli udělat důslednou kontrolu VIN kódu na všech částech, jestli se shoduje s VIN uvedeným v technickém průkaze.

Všimnout byste si také měli například odlišných odstínů jednotlivých dílů na autě, které mohou maskovat nehodu, nebo svařování auta z více dílů. Pokud se vydáte kupovat ojeté auto, rozhodně byste se měli vybavit také měřičem hloubky laku, který může opět odhalit nějaký opravovaný díl, či nepříjemnou nehodu.

Kontrola auta podle VIN

Lze poznat kradené auto i pokud jste laik? Ano, a to velmi jednoduše. Pokud se nechcete složitě dopátrávat pravdy, stačí si najít databázi odcizených aut, kde vám postačí ověření podle VIN kódu, či SPZ. V evidenci kromě osobních aut najdete také údaje o motocyklech, nákladních automobilech, autobusech, užitkových vozech, ale dokonce i traktorech, včetně registračních značek. Databáze obsahuje již přes více než 450 tisíc údajů.

Zdroj info: Deník, Policie České republiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články