PRÁCE 🧰

Tip na výlet: Panská skála aneb Čertovy varhany u Kamenického Šenova

3. 6. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Tentokrát si uděláme poměrně daleký výlet, za to celkem pohádkový. A i když počasí úplně nepřeje, oceňujeme, že se na přírodním zázraku nemusíme mačkat s velkým množstvím lidí. Dnešní tip na výlet autem vás zavede na Panskou skálu.

Výlet na Panskou skálu

Z Prahy vyrážíme poměrně brzy, protože kromě zastávky na Panské skále budeme pokračovat dál na oběd na náš oblíbený "statek". Do kouzelného místa, kde si fantasticky naplníte břicho, ale o tom až později. 

Cesta trvá zhruba hodinu a půl. Doporučujeme jet po dálnici D8, dále sjet na Roudnici nad Labem a pokračovat do České Lípy. Z ní je to už jen kousek do Kamenického Šenova, kde se ostatně nachází i Varhany. Ty uvidíte už z dálky, protože se poměrně solidně tyčí do výšky, nelze je tedy přehlédnout. Přírodní památka je přístupná celoročně.

Panská skála

Co nás trochu zarazilo, bylo placené parkoviště. Jinak vstup ke skále je zdarma. Samozřejmě můžete parkovat i v okolí, na druhou stranu parkovné stojí 30 korun a to není zas tak moc drahá záležitost, ale bylo to překvapením. Stačí tedy jen zaparkovat a rovnou zamířit do cíle. Doporučujeme si vzít lepší boty, protože pokud vyrazíte jako my po dešti, asi si pak zamažete dost koberečky v autě.

Skála se dá celá obejít, při této procházce zcela určitě narazíte i na jezírko. To je pozůstatkem vytěžené jámy a schraňuje v sobě dešťovou vodu. A můžete se dostat až nahoru, kde se vám naskytne pěkný výhled do okolí a někdy až na Lužické hory - pokud je teda zrovna dobré počasí. Cest na vrchol vede několik, a tak bychom volili spíše podle náročnosti, kterou zvládnete zdolat terén. Místy a hlavně po dešti to může trochu klouzat. 

Typickým prvkem Panské skály jsou několikaboké čedičové sloupy, které vystupují v různých výškách nad zemi a tím tvoří ty pomyslné varhany. Čedič je označován jako vulkanická vyvřelina. Proces tvorby tohoto útvaru započal někdy před třiceti miliony lety, kdy se srazily dvě litosférické desky a tím se na povrch planety začalo prodírat magma. Útvar ale vznikl později sloupcovitou odlučností čediče při procesu tuhnutí magmatu.

Panská skála

V 18. století se zde těžilo. Naštěstí všemu přála náhoda a především několik lidí, v čele s Josefem Emanuelem Hibschem, kteří se zasloužili o přežití geologického útvaru do současné doby. Dnes už si varhany užívají status národní přírodní památky, takže zapomeňte na to, že byste si kousek čediče odnesli domů. Nicméně přírodní útvar můžete znát i z české pohádky Pyšná princezna, kde posloužil jako kulisa, když se princezna s Miroslavem skrývali před hlídkou.

A protože se jedná o poměrně rychle zdolaný výlet, můžete si jej naplánovat jako my na oběd. Po procházce přeci jen trochu vyhládne, a tak je dobré žaludek něčím zaplácnout a čím lepším než vynikajícím jídlem? Naše cesta pokračovala dál až do Penzionu na Stodolci. Jídlo si můžete objednat a sníst venku nebo v autě, po uvolnění opatření samozřejmě i na zahrádce. A až v klidu poobědváte, pak se můžete projít po statku a podívat se na domácí zvířátka nebo na pastvinu ke koním, než vyrazíte zase zpátky domů.

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články