PRÁCE 🧰

Jízda po vodní hladině v Číně: Je to realita nebo fantazie?

20. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet

Jízda po vodní hladině? V Číně je všechno možné. Podívejte se s námi na druhý kraj světa a objevte jeho krásy.

Plovoucí most v Číně: jízda po vodní hladině se stala realitou

V srdci Číny, v provincii Hubei, se nachází jeden z nejúžasnějších mostů na světě – plovoucí most Shiziguan. Tato impozantní stavba se klene nad klidnou hladinou řeky a uchvacuje návštěvníky svou jedinečnou konstrukcí i dechberoucím okolím.

Provincie Hubei

Provincie Hubei se nachází na východě Číny. Zaujímá plochu přibližně 185 900 kilometrů čtverečních a svým rozložením tvoří přirozený spojovací bod mezi ostatními regiony země. Hlavní město provincie nese jméno Wuhan. Jedná se o dynamickou metropoli, která slouží jako hlavní politické, ekonomické a vzdělávací centrum regionu. Wuhan je jedním z největších měst Číny, pojímá až 11 milionů obyvatel, a je často označován jako "čínské Chicago", a to díky své významné průmyslové a komerční roli.

Hubei má také mnoho přírodních kras. Jednou z nejzajímavějších je národní park Šen-nung-ťia, známý svou ohromující biodiverzitou a přírodními scenériemi. Tři soutěsky na řece Jang-c’-ťiang (největší vodní dílo světa) představují další významnou atrakci, spojující technologický pokrok s přírodní krásou.

Most Shiziguan, který se nachází poblíž města Enshi, se pyšní délkou 500 metrů a šířkou 4,5 metru. Byl otevřen v roce 2016 a jeho jedinečnost tkví v tom, že se nenachází na pevných pilířích, ale je ukotven na plovoucích pontonech, které se volně vznášejí na vodní hladině. Díky tomuto inovativnímu řešení se most dokáže přizpůsobit kolísající hladině řeky a odolávat i silným proudům.

Co je plovoucí ponton?

Plovoucí pontony jsou konstrukce využívané k vytváření stabilních plošin na vodní hladině. Plovoucí pontony jsou navrženy tak, aby zůstaly na hladině díky svému tvaru a použitým materiálům, které zajišťují dostatečnou vztlakovou sílu k unesení určitého zatížení.

Plovoucí most v Číně? Realita, která bere dech!

Kdy jste naposledy kráčeli/jeli po vodní hladině? Možná jste zahlédli fotky a nevěřili vlastním očím. Plovoucí most v Číně není žádný výmysl. Dřevěný most, známý také jako vodní dálnice Shiziguan nebo vodní prkenná cesta, se vine uprostřed řeky Qingjiang.

Řeka Qingjiang je důležitým prvkem čínské energetiky

Řeka Qingjiang je přítokem již zmíněné řeky Jang-c’-ťiang v Číně. Kromě své přírodní krásy je řeka významná také díky vodním elektrárnám a přehradám, včetně přehrady Gezhouba a Tři soutěsky, které jsou součástí hydroenergetického a regulačního systému na řece Jang-c’. Qingjiang hraje klíčovou roli v energetice, zavlažování a v ochraně proti povodním v regionu.

Jízda na vlnách

Procházka po Shiziguanu je jako krok do jiného světa, kde každý krok odhaluje nový výhled na okouzlující krajinu, jež obklopuje řeku Qingjiang. Ale nejen pěší turisté si mohou užít jeho kouzlo. Pro odvážné řidiče nabízí most adrenalinový zážitek, kdy se mohou nechat unášet na vlnách pod koly jejich aut. Jízda zde vyžaduje nejen odvahu, ale i zručnost, jelikož proměnlivé podmínky a kluzký povrch kladou vysoké nároky na každého řidiče. Rychlost na mostě je omezena, a to z dobrých důvodů. Vytváření velkých vln by mohlo ohrozit stabilitu mostu a jeho plovoucích pontonů. Navíc dřevěný povrch mostu může být za mokra velmi kluzký, a tak i nepatrná ztráta kontroly nad vozem může vést v okamžiku k nechtěnému koupání.

Pro ty, kteří touží po adrenalinu a nevadí jim trocha rizika, je jízda po mostě v Číně nezapomenutelným dobrodružstvím. Pocit z projížďky po hladině tyrkysové řeky s dechberoucími panoramaty na dosah ruky je zkrátka jedinečný.

Zdroj info: Dangerousroads.
Zdroj médií: Depositphotos, YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=FCunaoaqjD8).
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články