PRÁCE 🧰

Obsah autolékárničky – co vše musí obsahovat a co přidat

22. 2. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Můžete mít sebelepší lékárničku, ale když nebudete umět její obsah použít, je vám k ničemu. Povinnost vozit jí v autě upravuje zákon a bez ní není auto neprojde technickou kontrolou. Obsah autolékárničky řeší vyhláška 206/2018 Sb.

Obsah autolékárničky

Povinný obsah autolékárničky podle vyhlášky

Osobních vozidel se týká autolékárnička velikosti I, která musí v roce 2023 obsahovat následující:

  • 3 obvazy hotové s jedním polštářkem – k zastavení krvácení, překrytí rány, fixaci
  • 3 obvazy hotové se dvěma polštářky  – k zastavení krvácení, překrytí rány, fixaci
  • obinadlo škrtící pryžové – je určené k zastavení tepenného krvácení zaškrcením bodu mezi krvácením a srdcem
  • náplast hladká cívka – k přelepení obvazu a jeho fixaci
  • nůžky zahnuté v antikorozní úpravě – pro stříhání textilu, náplastí, obvazů
  • rukavice latexové – k ochraně před krví a jinými tělními tekutinami zraněného
  • izotermická fólie – pro omezení ztrát tepla zraněného

Kupte hotovou nebo si ji sestavte sami

Autolékárničku můžete zakoupit již hotovou, zabalenou a její trvanlivost je minimálně čtyři roky. Je ale dobré na lékárničce úplně nešetřit, ty nejlevnější, například ze supermarketů, obvykle za moc nestojí. Můžete si ji sestavit i sami, v takovém případě máte plus mínus pod kontrolou kvalitu jejího obsahu.

Na dosah ruky

V autě doporučujeme umístit lékárničku někam, kde bude dobře a rychle v dosahu. Ideální je přihrádka u spolujezdce, pokud se tam nevejde, můžete ji strčit pod přední nebo zadní sedadlo. Důležité je, aby nebyla vystavena přímému slunečnímu světlu a vlhkosti.

Nedoporučujeme umisťovat lékárničku do kufru a už vůbec ne třeba pod podlahu zavazadlového prostoru. Jakkoliv to vypadá, že tam padne jak ulitá, stačí pár zavazadel nebo nákup v hobbymarketu a připravíte se o možnost třeba rychle zastavit krvácení pomocí škrtidla.

Léky do ní nedávejte

K autolékárničce se ještě sluší dodat, že do ní nepatří léky. Ty při neustálém střídání teplot v autě rychle degradují a ztrácejí své vlastnosti. Rozhodně tedy žádné medikamenty do lékárničky nedávejte. A také je dobré ji po koupi otevřít a podívat se dovnitř, prohlédnout si její obsah a seznámit se s ním. Pokud jste to nikdy neudělali, budete v případě potřeby někomu pomoci, pravděpodobně tápat.

Co vozit v autě nad rámec povinnosti?

Krom lékárničky platí i povinnost pro řidiče, mít na sobě reflexní vestu, pohybuje-li se kolem vozidla při nouzovém stání mimo obec. V každém případě je ideální, pokud je v autě tolik reflexních vest, kolik je v něm míst, to znamená obvykle pět. A opět – není úplně dobrý nápad vesty někam schovávat, lepší je nechat je v přihrádkách ve dveřích. Na konec ještě jedna finta – profíci radí do kapsy každé z vest vložit jeden pár latexových rukavic.

Zdroj info: První pomoc živě.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články