PRÁCE 🧰

Mohou se v Německu používat zimní pláště místo letních?

12. 5. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Pneumatiky a zákon Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Dojíždíte v létě sjeté zimní pneumatiky a chcete se vydat do Německa? Jak je to v Německu se zimními pneumatikami v létě?

Mohou se v Německu používat zimní pláště místo letních?

Články na téma použití zimních pneu v Německu:

  1. Smí se používat zimní pneumatiky v létě v Německu
  2. Kdy je nutnost mít zimní pneu v Německu i v létě
  3. Mohou se v Německu používat zimní pláště místo letních? - právě čtete

Mud & Snow už nestačí - Three-Peak Mountain Snowflake je cesta!

Podle Německých předpisů je dáno, že by výbava vozidla měla odpovídat aktuálním povětrnostním podmínkám. To znamená, že v zimě je potřeba mít zimní pneumatiky s takzvaným Alpským symbolem (Three-Peak Mountain Snowflake - 3PMSF). Německým standardům pak již nevyhovují pláště s označením M+S z anglického mud and snow.

Výjimkou do října roku 2024 jsou pneumatiky vyrobeny před datem 1. 1. 2018. Pokud v létě nasněží, v Německu je nutnost mít zimní obutí, přes to vlak nejede. Podle platné německé legislativy je nutné mít obuté zimní pláště v případě, že se na veřejné komunikaci nachází sněhová nebo ledová pokrývka - bez ohledu na datum.

Jedny z nejlevnějších letních pneu na trhu s dopravou zdarma

Rada od Portálu řidiče: Plánujete vyrazit autem do Německa a nechcete nic ponechat náhodě? Nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění online. Pro sjednání cestovního pojištění vám postačí pár kliknutí a při využití chytré kalkulačky cestovního pojištění dokonce můžete ušetřit nemalé finance.

  Cestovní pojištění do Německa online

Zimní pneumatiky v letním Německu

Použití zimních pneumatik v létě v Německu sice zapříčiňuje větší opotřebení a mohou fungovat hůře, nicméně zákon jejich použití nezakazuje. Na druhou stranu ale mohou příslušníci německé policie usoudit, že obutí není vhodné a může potenciálně ohrožovat ostatní účastníky provozu. V takovém případě vám mohou udělit pokutu až ve výši 60 eur (zhruba 1 500 korun). 

V případě, že se svým automobilem s nevhodným obutím vytvoříte překážku v provozu (tím se rozumí cokoliv, co ohrožuje bezpečnost nebo plynulost silničního provozu) - hrozí vám pokuta až do výše 80 eur (cca 2 000 korun). Pokud se svým vozidlem ohrozíte účastníky provozu - dostanete to za 100 eur (asi 2 500 korun).

Jestliže ale se svým vozidlem způsobíte dopravní nehodu - mohou vás němečtí policisté pokutovat klidně až do výše 120 eur (zhruba 3 000 korun) a to na místě. V případě, že kvůli nevyhovujícím pneumatikám způsobíte komplikace, vám mohou dále hrozit ještě větší pokuty. Pokutu v Německu do výše 75 eur (cca 1 850 eur) dostane také provozovatel vozidla, který umožnil jízdu s nevyhovujícím obutím.

Na co nezapomenout: Na cestu do Německa přihoďte i připojištění, které vás ochrání před nepříjemnými riziky, jež vás mohou překvapit (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Připojistit se můžete v rámci cestovka, případně se vyplatí sjednat krátkodobé havarijní pojištění. Doporučujeme ale na pojištění nešetřit.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Bussines Center, AZ Pneu.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články