PRÁCE 🧰

Zimní pneumatiky v létě v Německu - je to dovolené?

17. 3. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Pneumatiky a zákon Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Pravidla pro přezouvání pneumatik mohou být v jednotlivých zemích odlišná. Pokud se budete řídit tím, co platí v České republice i po přejetí hranic, můžete za to zaplatit nemalé částky na pokutách. Pojďme se podívat na to, jak to je se zimními a letními pneumatikami v sousedním Německu.

Smí se používat zimní pneumatiky v létě v Německu

Články na téma použití zimních pneu v Německu:

  1. Smí se používat zimní pneumatiky v létě v Německu - právě čtete
  2. Kdy je nutnost mít zimní pneu v Německu i v létě
  3. Mohou se v Německu používat zimní pláště místo letních?

Pokud vyrazíte do Německa, měli byste mít na paměti, že zde platí předpis, podle kterého by výbava vozidla měla odpovídat aktuálním povětrnostním podmínkám. Když se chystáte vyjet na německou silnici, která je pokrytá (i tajícím) sněhem nebo ledem, měli byste mít obuté zimní pneumatiky. A to platí i v létě.  Nicméně ty s označením M+S (pneumatiky určené pro bahno a sníh, z anglického mud + snow) vám stačit nebudou. Je třeba, aby na všech pneumatikách byl symbol sněhové vločky na pozadí horského štítu. Jedinou výjimku v tomhle případě mají prozatím pneumatiky vyrobené do 1. ledna 2018. Ty na sobě symbol vločky mít nemusí. Toto ale platí pouze do 30. září 2024, pak už podobná výjimka nebude přípustná.

Tip na cestu do Německa: Pokud vyrážíte k našim západním sousedům, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění. S ním máte jistotu na cestách a nehrozí vám žádné nepříjemné překvapení. Pro porovnání nabídek lze snadno a rychle použít online kalkulačku cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Německa online

V případě, že vás zastaví policejní hlídka a usoudí, že pneumatiky na vašem voze nejsou vhodné a mohli byste kvůli nim potenciálně ohrožovat ostatní účastníky provozu, může vám dát pokutu ve výši od 60 eur. Vyšší pokuty vás čekají, když se kvůli špatnému obutí stanete komplikací provozu. V případě, že se váš vůz stane překážkou provozu, můžete dostat pokutu 80 eur. Pokud reálně způsobíte nebezpečí, bude vás to stát 100 euro a když dopravní nehodu, tak to bude dokonce za 120 eur. Zvláštní pokutu dostane i provozovatel vozidla, který vyjetí s nesprávným obutím umožnil. Ta je vždy 75 euro. Pakliže jste zároveň řidičem i provozovatelem vozidla, můžou vás nevhodně zvolené pneumatiky vyjít až na 195 eur.

Značkové celoroční pneu s dopravou zdarma

Nezáleží tedy na tom, jestli je léto nebo zima. Pokud nastane ta situace, že v červenci napadne sníh, měli byste mít obuté zimní pneumatiky i v létě. Použití letních pneumatik bude v tomto případě v Německu nelegální.

Naše doporučení: Jedete do Německa vlastním vozem a nechcete řešit nepříjemnosti spojené s případnou poruchou, havárií nebo krádeží vozidla, sjednejte si i připojištění. Zmíněná rizika můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, případně je v nabídce ještě krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: freepik.

Podobné články