PRÁCE 🧰

LPG nádrže – legislativa, druhy a životnost

7. 9. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pakliže máme vůz na LPG, musíme plyn logicky někde v autě skladovat. K tomu slouží LPG nádrže, které nabízejí vícero tvarů, cenových kategorií, ale i životnosti.

Nádrže na LPG – legislativa, druhy a životnost

Nádrže na LPG a legislativa

Často diskutovanou otázkou je životnost nádrží na LPG. Aby se předešlo problémům se špatným technickým stavem nádrže, do které člověk prostě a jednoduše nevidí, povoluje legislativa její maximální životnost z administrativního hlediska pouze deset let. Po této době ji zkrátka musíte vyměnit za jinou, ať se děje co děje, bez ohledu na to, že auto za dekádu najezdilo jen pár tisíc kilometrů.

Možná jste se teď pozastavili nad tím, jak je tedy možné, že Dacia prodává model Jogger, který má životnost LPG nádrže neomezenou. Automobilka se docela vtipně vyhnula desetileté lhůtě tím, že nádrž je schválená jako konstrukční celek vozidla. Měnit ji tedy není třeba za celou dobu životnosti vozu. Jestli to dává smysl, nebo ne, se neodvažujeme hodnotit, ale zkrátka to tak je. Pozor ale na to, že pokud na STK zjistí, že je nádrž jakkoliv poškozená nebo orezlá, neprojdete a ve vlastním zájmu nechejte raději nádrž v autorizovaném servisu vyměnit.

Druhy LPG nádrží

  • Válcové – obvykle se dávají do zavazadlového prostoru, jehož část si pro sebe samozřejmě ukousnou. Nepočítejte s tím, že se objem kufru sníží o objem nádrže, tak to v reálu úplně nefunguje. Válcový tvar má nádrž proto, že je to výhodné z hlediska tlakového. Nicméně úplně praktické to není, což poznáte ve chvíli, kdy se budete balit na dovolenou.

Nádrže na LPG – legislativa, druhy a životnost

  • Toroidní vnitřnínamísto rezervy se jednoduše umístí nádrž ve tvaru plochého válce. Nezabere tak místo v zavazadlovém prostoru, ale zase přijdete o náhradní kolo.
  • Toroidní vnější – asi nejvýhodnější možnost, pakliže chcete zachovat prostorové parametry kufru a zároveň i rezervu. Nádrž je umístěna pod zavazadlovým prostorem z vnějšku. Ne u všech aut lze toto realizovat.

Materiál nádrže na LPG

Drtivá většina nádrží je z plechu odpovídajícího určitým normám a požadavkům. Lze se setkat i s nerezí, ale to jsou skutečné výjimky. Nerez se používá spíše pro skladování a přepravu větších objemů plynu, nikoliv jako nádrž v autě s pohonem na LPG.

Zdroj info: lpg-blog, levnevozeni, prestavbanalpg, amrautos, lpgautopower.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články