PRÁCE 🧰

Logo Tesla: Jak vypadá a jaký je jeho význam?

22. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Tesla

S tím, jak stoupá úspěch automobilky Tesla, stává se velmi známým i její logo. Všichni plus minus vědí, jak vypadá, ale málokdo zná jeho pravý význam.

Logo Tesla

Články na téma loga automobilek:

  1. Logo Tesla - právě čtete
  2. Loga automobilek: Význam a popis vzniku
  3. Honda ukázala na CESu nové logo i odvážné koncepty

Trocha o historie Tesly

Abychom plně pochopili, co logo automobilky znamená, musíme jít trochu do historie. A to konkrétně k tak trochu záhadnému géniovi jménem Nikola Tesla. Tento Chorvat, který mimochodem jeden čas studoval i v Praze, se zabýval elektřinou a pomohl s prosazením střídavého proudu. Pojem "střídavý proud" je zde velmi důležitý, protože právě ten je potřeba k provozu asynchronního motoru. A právě ten vyrobil v roce 1888 Tesla jako úplně první na světě.

Asynchronní motor funguje tak, že pro vznik točivého momentu využívá točivé magnetické pole. To vzniká ve statoru, jehož vinutím prochází třífázový střídavý proud. V rotoru magnetické pole indukuje napětí a vzniká magnetický tok, což vyvolá sílu působící na rotor a ten se tak začne točit. Je to nejrozšířenější elektromotor na světě, který je velmi jednoduchý, na údržbu absolutně nenáročný a velice levný. Pokud by vás mimochodem zajímala osobnost samotného Tesly hlouběji, doporučíme video, kde je rozebrána jeho kariéra docela do detailů. Nebyl to jen nudný vědec, naopak - v Americe platil svým způsobem za celebritu.

Co znamená logo Tesly

Abychom tedy došli k tomu, proč logo Tesly vypadá tak jak vypadá, využijeme obrázek grafického vysvětlení jednoho z fanoušků automobilky. Tam je to rozebráno dostatečně názorně. Vlevo je schéma jednoduchého asynchronního motoru. Fialový je stator, uvnitř je pak rotor s vinutím. Prostřední obrázek toto schéma trochu zjednodušuje a úplně vpravo je pak vidět, že logo Tesly je vlastně jen jednoduchý výseč ze schematického znázornění asynchronního motoru. Pravda, trochu nastylizované, ale ta podobnost tam zkrátka je. "T" tak označuje rotor a linka nad ním je kousek statoru.

Logo Tesly - vysvětlení

Paradoxně už neodpovídá realitě

Pokud bychom se spokojili s vysvětlením, že Tesla používá ve svých elektromobilech asynchronní motory a chtěla tak vzdát hold jejich vynálezci, kterého si dala do jména i loga, bylo by vše v pořádku. Jenže ono to tak úplně není. Tento typ motoru totiž používaly dřívější Tesly - konkrétně Roadster, Model S a Model X. Jenže u Modelu 3 přišla malá revoluce a nasazení elektromotoru s permanentními magnety. Nebudeme vás zatěžovat principem, schématy a podobnými technikáliemi a spokojíme se s tvrzením, že v takovém případě už logo, respektive výseč, absolutně neodpovídá tomuto druhu motoru. V celém portfoliu automobilky tento modernější agregát nahradil starší asynchronní motory a s vynálezem Nikoly Tesly už tak tyto elektromobily nemají společného prakticky nic.

Zdroj médií: Depositphotos, YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCxfsOe_Vg1-WzUk3Xe5mkIw), Twitter/DonBarbone.

Podobné články