PRÁCE 🧰

Jak správně umístit kameru do auta?

23. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Mnoho řidičů si čím dál častěji pořizují auto kamery, které snímají provoz před vozidlem. Je možné, že jste právě zachytili na kameru viníka nehody, avšak může se stát, že budete sami platit pokutu. Kam takovou auto kameru dát, aby vyhovovala všem zákonům a normám nejen u nás, ale i v zahraničí?

Jak správně umístit kameru do auta

Články na téma autokamery:

  1. Kamera do auta proti vandalismu: Ochraňte svůj vůz
  2. Duální kamera do auta - co to je a jaké má výhody
  3. Jak správně umístit kameru do auta? - právě čtete

Jistě se mezi čtenáři najde určité procento řidičů, kteří na svých cestách zažili vybržďování. Mohl to být naštvaný řidič, kterého jste zdržovali, ten se poté rozhodl vás předjet a dupnul na brzdu. Tento scénář má pouze dva konce, buď stihnete zareagovat, nebo mu skončíte v kufru.

V druhém případě, při přivolání policie bude stát vaše slovo proti jeho a vás může zachránit jen jediná věc, a tou je kamerový záznam, který policii následně předáte jako důkaz. O zařazení záznamu mezi důkazy rozhoduje orgán v trestním řízení - záznam může být také označen „za upravený“, tudíž se stává irelevantním. Je však možné, že budete platit pokutu i vy.

Kamery do auta v online nabídkách e-shopů

Nejen, že záznam odhalí vaše přestupky, za které můžete být stíháni, ale může vám být udělena pokuta i za umístění vaší auto kamery. Policisté při kontrole vycházejí z individuálního posouzení - u různých typů vozidla, či různě vysokého řidiče se může posudek lišit.

V případě, že si pořídíte kameru kvůli vybržďovačům, musí být umístěna tak, aby řidiči nebránila ve výhledu. Taková kamera se řadí do stejné "kategorie" jako jsou například růžence od prarodičů, či sbírka vonných stromečků zavěšené na zpětném zrcátku vašeho automobilu.

Kam tedy kameru v autě dát?

Ptáte se kam a jak správně umístit kameru do auta, aby se to nemohlo obrátit proti vám? Nejvhodnějším prostorem, pro umístění auto kamery je například za předním horním zrcátkem, nebo při dolním okraji čelního skla. Dalším vhodným místem na umístění je na horní zatemňovací pás. Stručně řečeno, takové zařízení nesmí být umístěno tam, kde stírají stěrače.

Ochrana osobních údajů

Kamerové záznamy lze užívat pouze pro soukromé účely. „Při použití záběrů jako důkazu své neviny u dopravní nehody je právo řidiče na obhajobu nadřazeno právu na ochranu osobních údajů ostatních osob na záběru“ vysvětluje mluvčí Úřadu na ochranu osobních údajů Vojtěch Marcín.

Záznamy řidič nesmí nijak dále šířit či zveřejňovat, dopustil by se totiž porušení zákona o ochraně osobních údajů. V záznamu se mohou nacházet nejen obličeje, ale i registrační značky, podle kterých lze řidiče následně ztotožnit.

Jak správně umístit kameru do auta v zahraničí?

V zahraničí je umisťování a používání obrazových nahrávacích zařízení striktně regulované, či zcela zakázané, kvůli ochraně soukromí. Na Slovensku je použití kamery pro soukromé účely povoleno, avšak také za respektování soukromí ostatních účastníků. Problém však nastává hned v sousedním Rakousku, kde vám za použití auto kamery hrozí pokuta až 253 000 korun. A v případě opakovaného porušení postih vzroste až na 640 000 korun. V případě zabudovaných přístrojů se doporučuje alespoň přelepit objektiv.

Anglie je v používání kamery nejvstřícnější, některé místní pojišťovny dokonce majitelům vozidel osazených auto kamerou poskytují slevu na pojistném. Švédsko vyžaduje na instalaci kamery do vozidla speciální povolení. Pokud toto povolení nemáte, hrozí vám pokuta a v ojedinělých případech až jednoroční pobyt za mřížemi těm, kteří z vozidla pořizují záznamy na veřejně přístupných místech.

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články