PRÁCE 🧰

Jaký je potřeba řidičák na karavan nebo obytňák

8. 6. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Plánujete si půjčit obytný přívěs nebo karavan a nevíte, jaký řidičák budete potřebovat, abyste s ním mohli vyrazit na cesty? V některých případech vám bude stačit i řidičské oprávnění skupiny B.

Řidičský průkaz pro řízení obytného vozu

Pro řízení většiny obytných vozů vám bude stačit oprávnění skupiny B. Respektive na všechny, jejichž celková hmotnost nepřesáhne 3,5 tuny. Pokud byste chtěli řídit obytné auto, jehož váha bude vyšší, budete potřebovat řidičák skupiny C.

V případě, že byste chtěli za obytný vůz zapřáhnout ještě přívěs, který by měl hmotnost 2,5 – 3,5 tuny, museli byste mít i oprávnění skupiny E.

Řidičský průkaz skupiny B pro jízdu s karavanem

Pokud chcete vyrazit na cestu s karavanem pouze s řidičákem skupiny B, musíte se vejít do pevně daných hmotnostních limitů. Na výběr máte ale dvě možnosti.

V první variantě můžete řídit auto s maximální hmotností 3,5 tuny a přívěsem s hmotností, která nepřesáhne 750 kg. Hmotnost sestavy pak nesmí být vyšší než 4 250 kg.

V případě, že má přívěs hmotnost vyšší než 750 kg, musíte se s hmotností celé soupravy vejít do 3 500 kg.

Řidičský průkaz skupiny BE pro jízdu s karavanem

Pokud byste chtěli táhnout přívěs s hmotností vyšší než 750 kg a víte, že celková hmotnost překročí hranici 3,5 tuny, budete k řízení potřebovat oprávnění BE (B96). V tomto případě ale platí, že tažné vozidlo nesmí být těžší než 3 500 kg a zároveň hmotnost celku nesmí překročit 4 250 kg.

Řidičský průkaz skupiny B+E pro jízdu s karavanem

Pokud víte, že budete řídit velké vozidlo s velkým přívěsem, musíte si obstarat řidičské oprávnění B+E. Při této variantě můžete jezdit s tažným vozidlem do 3 500 kg a přívěsem také do 3 500 kg. Celková hmotnost nesmí přesáhnout 7 000 kg.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články