PRÁCE 🧰

VIDEO: Jak vyměnit střed turbodmychadla

5. 4. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o turbodmychadlech Jak zkontrolovat turbo

Výměna středu turbodmychadla je někdy jediné možné řešení, jak ho opravit. Střed se mění kompletně celý a celý se i prodává jako náhradní díl.

Jak vyměnit střed turba

Co je střed turbodmychadla?

Každý, kdo o turbo někdy zavadil ví, že se skládá z dmychadlové a turbínové části. V té dmychadlové se točí dmychadlové kolo, které žene vzduch přes intercooler do motoru. V turbínové skříni bychom zase našli turbínové kolo, které je otáčeno silou výfukových plynů, které vycházejí z motoru. Díky tomu, že jsou obě kola na stejné hřídeli, využívá se energie proudícího plynu k tomu, aby byl motor přeplňován.

A právě to nejdůležitější, tedy ty rotační segmenty a jejich příslušenství - to je střed turba. Obě „vrtule“, ložiska, ložisková lůžka, v některých případech i komory vodního chlazení, to vše poskládáno dohromady. Výrobci to dodávají jako komplet, vše je vyvážené a připravené k montáži.

Jak se střed mění?

Výměna není zase až tak složitá a teoreticky to zvládnete i doma v garáži. Je ale třeba si uvědomit, že by výměna měla být spojena minimálně s kontrolou geometrie a jejím nastavením, což už doma prostě neuděláte, protože jsou k tomu potřeba hodně speciální a drahé přístroje.

Pokud se do výměny středu přeci jen pustíte, tak stačí vymontovat turbodmychadlo z auta, odmontovat kompresní komoru a jste u středu. Vyměníte starý střed za nový střed, upevníte ho, ale ještě předtím zkontrolujte geometrii, která se musí volně hýbat a při zatřepání s turbem musí zvonit. Stejně tak nesmí být žádná vůle mezi ovládacím kroužkem a táhlem regulačního ventilu.

Zkouška

Po výměně středu a namontování turbodmychadla zpět do auta stačí krátká projížďka, která by měla ukázat, jestli jste byli úspěšní. Turbo by mělo ideálně fungovat tak, že o něm vlastně ani nevíte, protože se akusticky ani nijak jinak neprojevuje. Nový střed turbodmychadla by měl mít životnost jako ten původní.

Poradíme, jak repasovat turbodmychadlo

Zdroj info: Turbo - Klima servis Pardubice.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články