PRÁCE 🧰

Funguje sprej na čištění turba?

25. 3. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o turbodmychadlech Jak se starat o turbo

Zanesení turbodmychadla má často za následek, že geometrie nefunguje jak má, což se obvykle projeví tím, že ve vyšších otáčkách auto přepíná do nouzového režimu. Po amatérské diagnostice pak nezřídka nastupuje i amatérské řešení - použití čistícího spreje. To s sebou ovšem nese i nemalá rizika.

Funguje sprej na čištění turba?

Články na téma čištění turbodmychadla:

  1. Funguje sprej na čištění turba? - právě čtete
  2. Čištění turba bez demontáže
  3. Čištění turba sprejem bez demontáže
  4. Čištění turba bez demontáže? Sprejem raději ne

Slibují prakticky nemožné

Na trhu je celá řada výrobků, které slibují vyčištění a uvolnění turbodmychadla, rozpuštění usazenin, karbonu a dehtu, obnovení původní účinnosti a podobně. Obvykle se jedná o sprej za pár stokorun, který se vstřikuje po malých dávkách do hadice sání před turbem. Někdy se pro tyto účely používá čistič EGR ventilu. Po každém vstříknutí následuje krátké zvýšení otáček motoru vlivem plynu, který se z kapaliny uvolňuje a hoří lépe než kyslík.

Někdy tyto přípravky používají řidiči i jako prevenci. Zde je třeba podotknout, že existují účinnější a levnější metody prevence než jakýsi pochybný sprej. Každopádně - představa, že sprej, u kterého ani netušíme, jestli se vůbec dostane tam, kam se dostat má, odstraní z turbodmychadla nečistoty, je poměrně naivní. Předně se totiž přípravek vstřikuje do sací části a přes motor, respektive spalovací prostor ve válci, se má dostat do turbínové části a tam cosi rozpustit...

Pořádně to rozhicovat

Některé autoservisy (a víme minimálně o jednom takovém) používají tyto přípravky způsobem, který je mírně řečeno nebezpečný. Vstřikují totiž spreje do sání tolik, že motor pak jede na velmi bohatou směs a jednak se dostává do dost vysokých otáček a pak taky do dost vysokých teplot. Turbo se rozpálí daleko za teplotní rozsah, na který bylo stavěné, což mu rozhodně neprospívá. Usazeniny se pak mohou buď skutečně uvolnit, ale také se mohou ještě více připéct. Každopádně tento postup škodí celému autu, protože směs hoří dost nekontrolovaně a dohořívá ještě daleko ve výfuku, který se samozřejmě také silně rozpálí.

Uvolněná usazeninka

Představa, že sprej nechá usazeniny rozplynout a zmizet v časoprostoru, je samozřejmě lichá. V optimálním případě by mohl čistě teoreticky očistit a odmastit povrch hadice sání, případně vyčistit nějaké velmi jemné usazeniny v samotném turbu. Horší (a pravděpodobnější) scénář by vypadal tak, že se opravdu kus nějakého nápeku uvolní a přijde do kontaktu s roztočenou turbínou. To je něco, co nepřejete ani turbodmychadlu svého největšího nepřítele, protože při třeba 150 tisících otáčkách za minutu může být i zrnko písku fatální. Jakákoliv mechanická nečistota do turba zkrátka nepatří.

Nedělejte to

Ať už tedy skutečně máte geometrii lopatek turba zanesenou nebo chcete turbo vyčistit jen preventivně, je asi lepší se sprejům a podobným přípravkům vyhnout. Zatím jsme neviděli jediný případ, kdy by to mělo nějaký pozorovatelný efekt a rizika v tomto případě dalece převyšují možný užitek.

Čištění turba sprejem

Zdroj info: Turbo - Klima servis Pardubice.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články