PRÁCE 🧰

Sprej na čistění turba je placebo

11. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o turbodmychadlech Jak se starat o turbo

Čištění turba je něco, co se často diskutuje v nejrůznějších poloodbodných debatách. Na přetřes sem tam přijdou i čistící spreje. Ty jsou bohužel účinné jen z poloviny, spíš se jedná o naprostou zbytečnost.

Sprej na čistění turba je placebo

Články na téma čištění turbodmychadla:

  1. Funguje sprej na čištění turba?
  2. Čištění turba bez demontáže
  3. Čištění turba sprejem bez demontáže - právě čtete
  4. Čištění turba bez demontáže? Sprejem raději ne

Proč čistit turbo?

Pokud auto člověk používá tak jak má, není k čištění turba důvod. Problém je, když není využíván výkonový potenciál motoru a řidič jezdí vyloženě na spotřebu. Nejcitlivější částí turbodmychadla je systém nastavování lopatek, který reguluje, kolik plynů a jakou rychlostí bude roztáčet turbínové kolo. Regulace slouží k tomu, aby mělo turbo nějakou charakteristiku a byl pokud možno potlačen turbo lag.

Problém je v tom, že přes regulaci jdou výfukové plyny, které mají tendence ji zanášet. Má na to vliv několik faktorů, mimo jiné i stav vstřikovačů, ale především jízdní styl. Kdo nedovolí pomocí vyšších otáček motoru alespoň čas od času lopatkám, aby využily celý svůj rozsah, může očekávat, že bude mít tento systém nehezky zanesený. Řídící jednotka ani uživatel se to nedozví zpravidla do chvíle, kdy bude potřeba lopatky do krajní polohy naklopit, aby se otevřely na plno. Vlivem usazených nečistot k tomu nedojde a následuje přepnutí do nouzového režimu. Řídící jednotka podle plnícího tlaku ví, že je něco špatně, šikovný mechanik z druhu uložené chyby dokáže i poznat, kde přesně je problém.

Čištění sprejem bez demontáže je nesmysl, proč?

Jedním ze způsobů, jak celou věc napravit, je pokus o vyčištění turba sprejem bez demontáže. Může se to zdát jako rychlý a účinný lék.  Jeho přínos je ovšem minimální. Důvod je jednoduchý, sprej se obvykle aplikuje do sání, prochází tedy přes dmychadlové kolo, kde ovšem většinou není moc co čistit. Poté účinná látka putuje do motoru, kde je spálena společně s palivem. Následně vše prochází rozpáleným výfukovým potrubím a přes stejně rozpálenou regulaci. Představa, že čistič v nějakém výrazném množství bude mít možnost odstranit usazeniny a nečistoty, je přinejmenším naivní.

Prevence je nejlepší

Nejúčinnější je samozřejmě prevence. Neexistuje nic, co by zaručeně zvládlo rozhýbat lopatky bez demontáže turbodmychadla. Lze však omezit vznik sazí a usazenin. Roli hrají dva zásadní faktory. Prvním je, jak už jsme uvedli na začátku článku, způsob provozování motoru. Proto se nebojte sem tam trochu na plyn šlápnout a vyhnat otáčky do horní čtvrtiny jejich použitelného spektra.

Sprej na čistění turba je placebo

Druhý faktor je čistota paliva. Saze vznikají tak, že nedojde k dokonalému prohoření palivové směsi, po které zůstanou pevné částečky, ulpívající na nejrůznějších površích. A to samozřejmě včetně systému regulace, kde nadělají docela dost škody. Proto je lepší tankovat paliva kvalitnější (prémiová), eventuálně přidávat do běžného paliva aditivum (například VIF).

Čištění turba – cena

Některé servisy nabízejí službu vyčištění turbodmychadla. Zde je na místě ptát se na způsob, jakým čištění probíhá. Obvykle však vyčištění pomůže jen na chvíli, protože naklápění lopatek se čistí velmi obtížně. Ideální je díl buď opískovat, tedy ho vyndat a poměrně pracně vyčistit, nebo ho vyměnit a následně změnit jízdní styl. Firmy, zabývající se repasemi systémů přeplňování, to zvládnou za nižší jednotky tisíc korun.

Zdroj info: turba.cz.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.
K69, 11. 2. 2024 21:23
No abychom to s tou náročností nepřehnali :D. Průměrně šikovný jedinec to zvládne snadno a s běžným nářadím. Asi jediné na co je třeba se připravit je u některých motorů velmi komplikovaná (de)montáž. Tam kde je turbo dobře přístupné to s trochou pečlivosti není žádný problém.

Podobné články