PRÁCE 🧰

Výměna stěračů nebo gumiček stěračů svépomocí

17. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud se věnujete údržbě vašeho vozu, nezapomeňte na stěrače. Jaký typ stěračů je vhodný pro váš automobil a jak stěrače vyměnit?

Výměna stěračů nebo gumiček stěračů

Nejlepší čas pro výměnu stěračů

Nejlepší dobou, kdy je možné stěrače vyměnitj je po zimě. Gumičky bývají poškozené hlavně kvůli soli, zimě a namrzlému ledu na čelním skle, dalším důvodem výměny stěračů může být jejich hlučnost, či nerovnoměrné stírání. Je důležité nezapomenout ani na zadní stěrač.

Důležitým krokem pro výměnu stěračů je to, abyste zjistili příslušný typ stěračů na váš automobil. Je důležité, abyste zvolili správný typ, jinak vám stěrače nebudou pasovat, nebo dokonce mohou poničit čelní sklo vašeho automobilu. Prodejci tento nákup ulehčili, u každých stěračů je vždy napsán typ vozidla, pro které jsou vhodné. Stěrače lze dnes nakoupit na benzinových pumpách, v hobby marketech, nebo také v e-shopech.

Stěrače v online nabídkách e-shopů

Postup výměny stěračů

Výměna stěračů není nijak složitá. Je potřeba se řídit montážních instrukcí, které jsou k dispozici na zadní straně každého balení. Pokud si přeci jen nebudete jistí, na internetu je nespočet videonávodů, které pomohou.

Na autech se můžeme setkat se dvěma typy stěračů. První jsou ramínkové, které jsou vhodné pro starší typy vozů (například vůz Škoda Felicia). Druhým typem jsou stěrače ploché, ty mají větší přítlak, lepší design a jsou aerodynamické. 

Pokud vlastníte první typ, tak stěrač odklopte, odjistěte úchyt a stěrač vysuňte z držáku. Nový stěrač pak namontujte v obráceném pořadí jako při sundávání. Nezapomeňte však zajistit pojistku. 

U plochých stěračů je výměna ještě jednodušší, stačí odjistit pojistku a stěrač vysunout. Nový stěrač pak opět nasunete a zajistíte pojistkou. Po montáži je důležité zkontrolovat, zda nové stěrače doléhají celou svou plochou na čelní sklo.

Výměna gumiček stěračů

Taky je možné vyměnit jen stírací gumičky stěračů. Tato varianta je však spíš pro zručnější řidiče. Ale i tak nejde o žádnou složitou operaci. Samotné gumičky je možné koupit v páru za pár korun. U plochých stěračů stačí stěrač odmontovat dle návodu výše a oddělat boční pojistku. Starou stírací gumičku pak pouze vysunete. Novou gumičku vložíte do stěrače, zkrátíte dle potřeby, nacvaknete na něj koncovku a je hotovo. 

Výměna stěračů u novějších vozů

Je potřeba si uvědomit, že u některých vozidel nelze stěrače zdvihnout manuálně, jako u starších vozů. U nejnovějších typů vozidel Škoda je nutné nastavení takzvané montážní polohy.

Musíte nejdříve zasunout klíč do zapalování, ten otočíte do polohy rozsvícení kontrolek na panelu přístrojů. Poté vrátíte klíč do klidového polohy, ale nesmíte jej vysunout. Potom stlačíte páčku stěračů směrem dolů a ramena se přesunou do polohy svislé. Poté můžete stěrače oddálit od skla a vyměnit. Po výměně stěračů musíte opět otočit klíčkem v zapalování a stěrače se tím vrátí do původní polohy.

Zdroj médií: pxhere.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články