PRÁCE 🧰

Způsob použití startovacího spreje a zkušenosti řidičů

13. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Pomocníci startu Nastartování auta Auto-moto baterie a nabíjení

Mnozí z vás ví, že existují, ale málokdo tuší, jak se správně používají. Přitom startovací spreje dokáží v nejtěžších okamžicích vytáhnout z průšvihu. Pomáhají nejen u aut, ale také motorek, zahradního náčiní nebo dokonce u sekaček na trávu.

Použití startovacího spreje, zkušenosti uživatelů

Co je startovací sprej?

Je to směs, která se zakládá na bázi éteru. Může se mísit dále s propanem a butanem. Jedná se tedy o vysoce hořlavou látku, a tak byste při použití měli být velmi opatrní. Zejména zahodit zapálenou cigaretu. Sprej je vhodný pro použití jak v benzínovém agregátu, tak naftovém motoru.

Způsob použití startovacího spreje

U moderních a nových vozů by neměla nastat situace, kdy byste potřebovali tento sprej použít. Pokud ano, je něco špatně a měli byste to řešit. U starších modelů je to jiná káva, stejně tak u traktorů, řetězových pil nebo třeba sekaček.

Sprej se stříká do sacího potrubí motoru. Vždy za vzduchový filtr a čím blíže k motoru tím lépe. Jaké množství? Tak akorát. Nikdy tedy do potrubí nestříkejte velké množství sloučeniny, mohli byste tomu všemu ještě více přihoršit. Nezapomeňte, že manipulujete se směsí, která velmi dobře hoří, a tak by se velké množství mohlo stát také osudným například trubici spojující motor a vzduchový filtr nebo poškodit výbuchem těsnění pod hlavou. U naftových agregátů byste si měli dávat ještě větší pozor, neboť při nesprávném poměru směsi byste si mohli zničit i celý motor.

V ideálním případě by se sprejem měli manipulovat dva lidé. Tedy jeden stříká sprej na správné místo a druhý startuje. Stačí pár sekund a motor by měl naběhnout, sice se vám jeho chod bude zdát ze začátku zvukově zvláštní, ale vše se za pár dalších minut zase srovná do normálu - jakmile všechen éter vyprchá. Pokud auto nenastartuje, pak bude zjevně problém v něčem jiném.

Cena startovacího spreje

Na trhu existuje hned několik takových sprejů a prodávají se v různém objemovém množství. Lze tak sehnat spreje 200 ml, 300 ml, 400 ml, ale i 500 ml. Ve většině případů objem nerozhoduje o výši ceny produktu. Proto sprej koupíte už od 79 korun. Horní hranicí je pak 200 korun.

Startovací sprej a zkušenosti uživatelů

V různých internetových fórech najdete různé názory, avšak převládají uživatelé, kteří radí, aby se startovací spreje používaly jen výjimečně. Stejně tak nejeden uživatel dodává, že se mu po použití spreje rozlítl filtr včetně sání. V takových případech, kdy motoru chybí filtr nedoporučujeme, aby lidé s autem vyjížděli.

Jiní uživatelé varují ostatní před použitím, protože sprej dá pořádně zabrat například rozvodům. Jiní se shodují na tom, že když už použít sprej, tak jedině takový, který obsahuje i mazivou složku. Ostatní doporučují, aby se lidé starali dobře o akumulátor, startér, svíčky a kabely - a nemůže se tedy stát, že by člověk pak z ničeho nic nemohl vůz nastartovat.

Rady motorkářů

Někteří uživatelé se zabývali použitím startovacího spreje u motorek po zimě. Řada z nich radí, aby se sprej vůbec nepoužíval a ani to nedoporučují. Špatné použití by mohlo oddělat svíčky nebo poškodit celý motor. Hrozí také prasknutí hlavy, což znamená velmi nákladnou opravu. Motorkáři radí, aby všichni před prvním startem raději nejdříve pořádně nabili baterku, než budou pokoušet osud se startovacím sprejem.

Shrnutí

Suma sumárum byste tedy startovací sprej měli využívat jen v opravdu výjimečných případech, nikoli se na něj spoléhat pokaždé, když auto špatně startuje - raději se podívejte, jestli náhodou není problém někde jinde, než abyste si huntovali zbytečně motor.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články