PRÁCE 🧰

Jak se nenechat okrást při placení kartou v zahraničí

1. 5. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Pakliže vyjedete za hranice České republiky, dost možná budete tankovat třeba na rakouské čerpací stanici. Pozor na fintu, která vás může připravit o peníze.

Platba paliva kartou v zahraničí? Nenechte se oškubat

Články na téma dovolená autem:

  1. Plánovač trasy autem - jak funguje?
  2. Cestování a dovolená autem po Evropě
  3. Co si vzít s sebou na dovolenou?
  4. Cesta na dovolenou - jak připravit děti, psa i sebe
  5. Pojištění auta na dovolenou krok po kroku
  6. Plánovače trasy a co pro ně platí
  7. Platba paliva kartou v zahraničí? Nenechte se oškubat - právě čtete
  8. Data v zahraničí – pozor na limit - již brzy

Nebudeme zabíhat do podrobností toho, jak fungují bankovní transakce, ostatně sami se v tom orientujeme jen velmi povrchně. Z logiky věci však každá platební karta je přiřazená k nějakému účtu, ze kterého se strhnou peníze, jakmile s kartou zaplatíte. Jenže pokud máte účet v korunách, což je běžné, musí nějak dojít k převodu na eura nebo jinou měnu, která pak dorazí na účet toho, komu platíte.

A právě v převodu měn je past. Platební terminál totiž dává na výběr a musíte zvolit jednu z možností. Buď zaplatíte v korunách, nebo částku uhradíte v měně místní, v našem případě to byly polské zloté.

Příklad – platba kartou v Polsku

Problém je v tom, že u každé varianty si určuje kurz převodu někdo jiný. V jednom případě banka vaše, v případě druhém banka obchodníka, respektive obchodník sám. Rozdíl může být až 12 %, což je třeba na plné nádrži už docela dost peněz. A co hůř, s tímto operují i bankomaty.

Past má v tomto případě jméno Dynamic Currency Conversion (DCC). V podstatě tím dáváte majiteli zařízení (platebního terminálu) možnost určit kurz, ve kterém proběhne převod. Vy pošlete koruny, on si je podle svého kurzu převede na svoji měnu. Samozřejmě se neokrade, naopak se na vás bude snažit vydělat, takže mu dáte o pár procent víc, než kolik jste u něj reálně utratili. V tom nejhorším případě to bude až zmíněných 12 %.

Platba paliva kartou v zahraničí? Nenechte se oškubat

Daleko lepší je nechat určit kurz banku svoji, která má kurz blízký kurzu středovému, což je průměr mezi aktuálním kurzem prodejním a nákupním. Převod z korun na zahraniční měnu se tak odehraje v bance vaší a obchodníkovi přijde na účet jenom to, co vidíte na bankomatu jako sumu v zahraniční měně (v našem ilustračním případě jsou to zloté, tedy PLN).

Jak platit kartou v zahraničí?

Jakmile tedy na vás na platebním terminálu nebo bankomatu vyskočí dvě možnosti, volte platbu v měně místní, nikdy ne v korunách. Lidi to svádí, koruny přeci znají, vidí okamžitě, kolik posílají, netuší však, že zbytečně přeplácejí a obchodník bezpracně dostal mnohdy velmi solidní dýško. Platí to na čerpacích stanicích, v kavárnách, restauracích, hotelech, zkrátka všude.

DCC transakce lze i zablokovat

Když jsme pátrali po tom, jak se problému vyhnout úplně, narazili jsme u mBank na možnost, DCC transakce na kartě blokovat. Pokud budete tedy chtít kartou částku hradit „nevýhodně“, platba neproběhne. Celý proces transakce kartou se bude muset opakovat a dostanete tedy šanci ji provést tak, aby vás obchodník neoškubal. Pravděpodobně to má takto více bankovních ústavů, než pojedete na dovolenou, doporučujeme se podívat do internetového bankovnictví, aplikace, případně zkuste zavolat na infolinku. Když si DCC platby zablokujete, o nic nepřicházíte, dá se na tom jenom vydělat.

Zdroj info: revolut, wise, mbank.
Zdroj médií: Depositphotos, Jakub Mokříš.

Podobné články