PRÁCE 🧰

Jak prodat auto - je lepší bazar nebo soukromý inzerát?

11. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Způsobů, jak prodat auto, je hned několik. Někdo upřednostňuje mít vše ve vlastních rukou, jiný si nechá rád poradit. Každá z forem prodeje má svá pro a proti. Jak se tedy nejlépe rozhodnout?

Jak prodat auto

Články na téma prodej auta:

  1. Postup při prodeji auta
  2. Jak prodat auto - právě čtete

Auto už dosloužilo nebo jste si jen vyhlédli lepší a novější? V podstatě existují tři způsoby, jak můžete automobil prodat - je to komisní prodej, prodej v autobazaru a nebo vlastní iniciativa. Každý ze způsobů má své pro a proti, a tak je třeba zvážit všechny okolnosti a možnosti.

Jak prodat auto přes autobazar

Jeví se jako nejjednodušší způsob, protože se prakticky nemusíte o nic starat, avšak pozor na nekalé praktiky, které se mohou objevovat. Je třeba si také uvědomit, že většinou za prodej auta v autobazaru dostanete méně peněz, než kdybyste auto prodávali sami přes inzerát. Stejně tak si dávejte pozor a nedávejte auto do prvního autobazaru, do kterého vkročíte. Často se může stát, že vám v prvním nabídnou nižší částku než v nějakém jiném. Prodáváte auto, a tak je rozdíl například 10 tisíc opravdu výrazný, každá kačka se hodí, obzvlášť v dnešní době.

Vhodné je, si předem domluvit schůzku, protože prověření auta pracovníkem autobazaru zabere nějaký čas. Pozitivní je, že autobazary vykoupí auto hned - tedy dostanete peníze na ruku a ještě ke všemu vyřídí potřebné papíry. Na vás už je jen podepsat smlouvu a počkat si na peníze. Vlastně, když už budete v autobazaru, co se mrknout na možné budoucí auto?

Komisní prodej

Prakticky se v tomto způsobu prodeje jedná o to, že autobazar je jen zprostředkovatelem. Autobazar se v takovém případě stará o propagaci vozu, ale nutno podotknout, že v době komisního prodeje nevíte prakticky, co se s autem děje nebo kdo vše a kam s ním jezdí. Důležitá je i ona propagace, protože pokud není dostatečná, je možné, že vůz se bude dlouho prodávat - jestliže pospícháte na peníze nebude to úplně ideální volba.

Stejně tak si bazar při prodeji bere určitou provizi, takže nedostanete ve finále tolik peněz, kolik byste dostali, kdybyste auto nechali rovnou vykoupit. Pokud k tomu přikročíte vše si s autobazarem domluvte dopředu a hlavně mějte vše na papíře, abyste v případě problému měli co a jak dokázat.

Jak sám prodat auto - prodej přes inzerát

Pokud chcete mít vše ve vlastní režii, pak je to ta nejlepší volba. Na druhou stranu je třeba se obrnit trpělivostí, protože auto se zřejmě bude dlouho prodávat - někdy i několik měsíců, pokud jej tedy nešoupnete do co nejvíc skupin na Facebooku nebo inzerát nevytvoříte na nějaké internetové platformě k tomu určené. Nezapomeňte ve svém inzerátu zmínit všechny závady, které by budoucího majitele mohly nepříjemně překvapit - odpovědnost za zatajování nesete vy. 

Auto také pořádně nafoťte, jak interiér tak exteriér. Nezapomeňte samozřejmě uvést cenu nebo případnou slevu při rychlém jednání. V případě prodeje, musíte také vyřídit všechnu dokumentaci s novým majitelem, zejména pak převod auta - neměli byste se spoléhat na to, že to udělá nový majitel, ale raději si od něj nechejte vystavit plnou moc a převod zařiďte pro jistotu sami. V dnešní době se bohužel nedá lidem moc věřit.

Zároveň je třeba zrušit povinné ručení a havarijní pojištění, které si nový majitel musí vyřídit na prodaný automobil sám - ze zákona se totiž povinné ručení nepřevádí na jiného majitele a ani automaticky nezaniká.

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články