PRÁCE 🧰

Jak poznat vybitou autobaterii

4. 12. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Péče o baterii Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Péče o autobaterii v zimě

Vybitá autobaterie je sice nepříjemnost, ale s autem se mohou stát i mnohem horší (a dražší) věci. Jak tedy poznat, že je akumulátor vybitý? A dá se nějak poznat, že je potřeba ho dobít?

Jak poznat vybitou baterii v autě

Prevence

Oblíbenou poučkou pro moderní auta je – dobíjejte autobaterii pravidelně, zejména pokud jezdíte na krátké trasy. Trvale „podbitá“ autobaterie se ničí a opotřebovává, dobíjením ničemu neuškodíte a už za pár stovek se dá koupit základní automatická nabíječka, která celý proces podstatně usnadňuje.

Je dobré také počítat s tím, že i akumulátor, o který pečujete, má nějaký limit životnosti. Můžete se o něj sebelépe starat, ale jednoho dne prostě přestane dodávat dostatečný proud pro start a bude se vybíjet velmi rychle. Je-li autobaterie kvalitní, vydrží 8-12 let. Nejhorší jsou kousky ze supermarketů, kde je to jedna velká loterie a nikdy nevíte, jak dlouho ležela před koupí baterie na skladu a za jakých podmínek. Běžně však akumulátor vydrží 4-5 let, při náročném provozu třeba jen 2 roky. Je dobré tedy rozlišovat mezi situací, kdy došlo jenom k vybití a při nabití nabíječkou může autobaterie ještě pár let sloužit a mezi koncem životnosti. Ten nastává ve chvíli, kdy ani nabíjení nepomáhá a za den, dva, je baterie opět vybitá, případně vykazuje znaky poklesu napětí.

Jak poznat vybitou autobaterii?

  • Horší starty – jakmile startér musí točit déle než je dříve, je možné, že baterie nemá dostatečné napětí. Společně s delším startováním také bývá znát, že startér se točí pomaleji. Pokud při startování nejdříve točí normálně, pak zpomalí, zkuste akumulátor nabít, mělo by to pomoci. Pozor ale na to, že čistě nejen autobaterie může být příčinou horších startů, na vině bývá i startér, žhavící svíčky, vstřikovače...
  • Když auto nestartuje vůbec – cvakání relátka startéru prozrazuje jen to, že startér se z nějakého důvodu netočí. Příčinou může být i porucha, nejčastěji to bývá vybitá autobaterie. Můžete ještě zkusit rozsvítit světla, která budou svítit méně než obvykle a po pár vteřinách začnou pohasínat.
  • Voltmetr – ať už čistě voltmetrem nebo multimetrem, jde o to, změřit napětí na pólech autobaterie. Cokoliv pod 12,45 V je špatně kvůli vznikající sulfataci, i když auto bude třeba ještě docela ochotně startovat, každopádně co nejdřív akumulátor dobijte. Správné napětí autobaterie je 12,6-12,8 voltů. Jakmile je napětí pod 12 V, je baterie vybitá. Měřit můžete i při samotném startování – poproste někoho, ať nastartuje auto a přitom měřte napětí na pólech. Pakliže klesá pod 9,6 voltů, je akumulátor zasulfatovaný a není schopen poskytnout dostatečný proud. Můžete zkusit desulfatační režim, kterým některé nabíječky disponují, nicméně trvalejší sulfataci to odstraní jenom částečně.

Jak se dostat do auta s vybitou baterií

Na toto výrobci naštěstí myslí (většinou) a není od věci si to nastudovat v manuálu k vozu. Jenže ten je obvykle v kastlíku před spolujezdcem, že? Podívejte se pozorně na to, čím otevíráte na dálku auto – i když to na těch moderních není patrné, obsahují většinou pod nějakou krytkou klasický mechanický klíč. Pasuje do zámku ukrytého většinou u kliky dveří řidiče, opět obvykle pod krytkou, kterou je nutné odstranit nebo odklopit (hlavně tu krytku neztraťte!). Pak už následuje klasické odemčení dveří, což zpřístupní i odjištění přední kapoty, kde se dostanete k autobaterii, respektive možnosti ji připojit na nabíječku.

Vybíjí se autobaterie opakovaně?

Jestliže situace s vybitou autobaterií není ničím výjimečným a i po pořízení nové se opakuje, začněte problém řešit. Pravděpodobně v elektroinstalaci auta je něco, co trvale odebírá energii. Často se jedná o nějakou po domácku udělanou úpravu, podsvícení a podobně. Může to způsobovat i zkrat nebo silné znečištění autobaterie. Zdravý akumulátor, pokud je elektrosoustava vozidla v pořádku, by měl i po měsíční odstávce být schopen motor nastartovat.

Zdroj info: Autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články