PRÁCE 🧰

Jak funguje hybridní systém Honda e:HEV 1.5 i-MMD

3. 3. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Technologie Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o hybridech Hybridní systémy Honda

Hybridní auta už tu s námi nějaký čas jsou. Existuje hned několik různých koncepcí, ale ta Hondy je do značné míry unikátní. Podívali jsme se na její výhody i nevýhody a zaměřili jsme se i na to, jak funguje v praxi a jak je efektivní.

Jak funguje hybridní systém Honda e:HEV 1.5 i-MMD

Články na téma systémy elektromobilů:

  1. Jak funguje hybridní systém Honda e:HEV 1.5 i-MMD - právě čtete
  2. Řízení jedním pedálem, jak funguje?
  3. Co je a jak funguje rekuperace

Prvně k názvosloví - možná jste trochu zmateni z těch zkratek "e:HEV" a "i-MMD". Věřte, že já taky! Honda v tom dělá trochu guláš a po chvíli pátrání po tom, co přesně označuje co, jsem to vzdal a omezím se na konstatování, že je to to samé, akorát e:HEV je novější, ale je to vlastně evoluce i-MMD. I u modelu Jazz, který jsme měli na test, se ale vyskytují obě dvě zkratky a označují jednoduše hybridní pohon téhle japonské značky, který budeme vídat napříč celým jejím portfoliem. Každopádně nebudeme zkratky zase tolik řešit a zaměříme se na to podstatné.

Spalovací motor Hondy Jazz

Pro podrobnější popis celého systému Hondy, konkrétně Hondy Jazz, si nejdříve řekneme něco o jeho základu. Tím je zážehový motor o obsahu 1,5 litru a jeho označení je LEB-H5. Disponuje výkonem 72 kW a krouticím momentem 131 Nm, je to šestnáctiventil s rozvodem DOHC a běží výhradně v Atkinsonově cyklu, který je efektivnější a úspornější. Disponuje variabilním časováním ventilů VTEC a jak je dobře známo o zážehových motorech Hondy, tak si nechají hodně líbit. Životnosti jde automobilka naproti také v tomto případě. Výměnu 3,6 litru maziva totiž automobilka předepisuje každých 10 000 kilometrů nebo 1 x ročně, ve ztížených podmínkách potom co 5 000 kilometrů nebo po 6 měsících. Zajímavé je i to, že výměna filtru motorového oleje je předepsána na dvojnásobné intervaly, tedy každou druhou výměnu maziva se mění filtr (20 000km/2roky nebo 10 000km/rok). Olej Honda předepisuje podle manuálu "Honda 2.0 ACEA C5 0W-20", takže docela řídké mazivo, což je u hybridních pohonů tak nějak pravidlem. Řidší olej je totiž lepší pro motory, u kterých hrozí vytáčení za studena. Za interval výměny každopádně dáváme všechny palce hore, protože v dnešní době natahovaných výměn je to jednoznačně plus, ačkoliv chápeme, že Jazz úplně nemíří do vod firemních flotil, kde se počítá každá koruna nákladů.

Generátor elektřiny

Další zásadní částí je generátor, který je poháněn výše zmíněným spalovákem. Funguje to velmi podobně, jako diesel-elektrické lokomotivy nebo druhoválečné ponorky. Tady je to ale samozřejmě mnohem vymakanější a efektivnější (už samotný benzinový motor má podle Hondy dost nevídanou účinnost 40,5 %). V generátoru nám tedy vzniká elektrický proud a teď co s ním, že?

Režimy pohonu

Teď je dobré poznamenat, že kola jsou primárně poháněna elektromotorem o výkonu 109 kW a krouticím momentem 253 Nm. Logicky tak asi nasměrujeme energii z generátoru do elektromotoru a ten otáčí koly. Výborně, tím jsme si vysvětlili první režim, ve které Honda Jazz umí fungovat spalovák - generátor - elektromotor - kola.

Honda e:HEV 1.5 i-MMD

Aby toho nebylo málo, tak do party přibereme lithium-iontovou baterii o kapacitě 0,78 kWh (někdy se uvádí 0,8 kWh). Ta má za úkol jediné - když je to možné, zastoupit spalovák a dodávat elektromotoru energii pro pohon. Což je další režim, který Honda Jazz zvládá - čistě elektrický, kdy zdrojem energie je akumulátor. Řetězec tedy je akumulátor - elektromotor - kola.

Režimy pohonu Honda e:HEV 1.5 i-MMD

Další možností je kombinace obou režimů, kdy je v činnosti jak benzinový motor, tak baterie. Oba dva tyto zdroje pohánějí elektromotor a tedy i kola. Výhodou je, že spalovák tak nemusí být na pohon sám, čímž se samozřejmě šetří palivo, a to dost zásadně. V činnosti je tedy vše, co je dostupné.

Nastavení pohonu Honda e:HEV 1.5 i-MMD

Variantou je i situace, kdy pohon zajišťuje čistě spalovák, k čemu dochází jen ve vyšších rychlostech (zhruba kolem 65-70 km/h). Pomocí elektronicky ovládané spojky (její životnost má být minimálně 300 000 kilometrů) se v takové situaci přímo propojí motor s pohonem kol. Proč? Protože jinak by musel elektromotor točit zbytečně vysoké otáčky, kde začíná být popravdě dost nenažraný a akumulátor by ze sebe musel taktéž dolovat vysoký výkon, což neprospívá jeho životnosti. Pravdou je, že elektromotor i v této situaci spalováku umí pomoci, ale na dálnici zkrátka ustoupí do pozadí a čeká, až bude moci ve městě ukázat své schopnosti. V tu chvíli se nám hnací řetězec omezí na spalovací motor - kola.

Hybridní systém Honda e:HEV 1.5 i-MMD

Možná se ptáte, kde bere baterie energii. Není to dobíjením ze zásuvky jako u plug-in hybridů, ale dobíjí ji spalovací motor. Honda docela fikaně umístila elektromotor a elektrogenerátor na jednu hřídel. Tou buď otáčí elektromotor nebo se z jejího otáčení generuje elektřina v generátoru. V případě, že běží spalovák, může dokonce docházet jak ke zrychlování, tak zároveň i ke generování energie a jejímu ukládání do baterie (v tu chvíli otáčí hřídelí spalovací motor a přebytek výkonu slouží ke generování). Všechno si to řídí elektronika, která dobře ví, kdy je benzinová jednotka nejefektivnější, kdy je potřeba jí pomoct elektřinou, kdy ji vypnout a kdy ji nechat pohánět auto samotnou. Docela dost se dá narekuperovat i brzděním, až by člověk nevěřil, jaké plýtvání energií to u "nehybridních" aut je.

Ne, opravdu převodovku nemá

Ještě k jednomu častému omylu, který jsem zaregistroval u nejen českých recenzentů tohoto auta, kteří tvrdí, že vůz má e-CVT skříň. Honda sice používá ve spojení s tímto druhem pohonu zkratku e-CVT, ale trochu nechápu proč. Údajně je to z toho důvodu, aby lidi neděsilo, že auto fakticky nemá převodovku a projevem je nejpodobnější CVT převodovce, jakou používá třeba Subaru. Honda Jazz čtvrté generace skutečně převodovku nemá a i když se při akceleraci zdá, že tam k jakémusi řazení dochází, je to pouze dočasné snížení a následné zvýšení otáček spalovacího agregátu, které má vyvolat tento dojem. Díky bohu aspoň za to, protože třeba zmíněná Toyota (která má převodovku, ale není vlastně CVT) se prostě rozeřve a při prudší akceleraci má tomuto neuvyklý člověk někdy pocit, že s tím autem je něco špatně. Tím nechci říct, že Toyota dělá špatné hybridy, naopak! Akorát ten akustický projev je někdy hodně humpolácký. Každopádně Honda Jazz e:HEV převodovku opravdu nemá.

Zdroj info: Honda.
Zdroj médií: Redakce, Honda.

Podobné články