PRÁCE 🧰

Vše o voze Mazda 6 první generace - historie a komplexní pohled na tento vůz

14. 2. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Technologie Mazda

Historie Mazdy "šestky" se začala psát v roce 2001, kdy byl poprvé veřejnosti odhalen sedan s názvem Atenza. Měl vystřídat model 626, což se mu nakonec i podařilo a dnes se na silnicích setkáváme už s třetí generací úspěšné Mazdy 6.

Historie a pohled na vůz Mazda 6 první generace

Články na téma historie vozů a pohled na konkrétní modely:

  1. Vše o voze Škoda Octavia 3. generace
  2. Vše o voze Mazda 6 1. generace - právě čtete
  3. Vše o voze VW Passat B6 a B7 (2005 - 2010)
  4. Škoda Fabia 2 a vše o ní

Po premiéře v Tokiu se v následujícím roce ukázal v Detroitu liftback (označovaný někdy i jako hatchback) a v Ženevě nakonec i kombi. Designově to byla pecka. Sportovně elegantní tvary se tehdy líbily snad každému a hodně pozornosti na sebe stahovala zadní světla s čirou optikou. Liftback se sedanem stály na platformě GG, kombi na GY (modifikovaná GG). Proč řešíme platformu? Protože ta byla základem jednoho z hlavních kladů šestek - skvělých jízdních vlastností, které měly na svědomí vychytané (a poměrně komplikované) nápravy.

Mazda 6 wagon - kombi (GY)

Historie a pohled na vůz Mazda 6 1. generace - kombi

Online inzeráty Mazda 6 1. generace

Mazda 6 sedan (GG)

Historie a pohled na vůz Mazda 6 1. generace

V hlavní roli benzín

Nabídka motorů sestávala ze základní čtyřválcové osmnáctistovky s výkonem 88 kW. Ta měla s relativně těžkým vozem dost práce a projevovalo se to na spotřebě. Na druhou stranu to byl jinak absolutně nenáročný motor se slušnou spolehlivostí. Za prakticky stejnou spotřebu ale uměl jezdit i dvoulitr s výkonem 104 kW. Trochu to kazil jen pětirychlostní manuál, což změnil facelift v roce 2005, který jeden stupeň přidal a současně s tím přišlo i proměnné časování sacích ventilů. Výkon benzínového dvoulitru stoupl na 108 kW. Z první generace šestky je to asi nejlepší motorizace.

Staňte se součástí facebookové skupiny této značky vozů

Pro příznivce této značky jsme na Facebooku založili speciální stránku - klub Portálu řidiče. Podpořte značku na této sociální síti. Více informací v této novince.

Dále se pod kapotou objevily dva-trojky, které poskytovaly 122 kW. První varianty motoru měly objem olejové náplně kriticky malý, a to pouhých 3,5 litru. To v nemálo případech způsobovalo zadření motoru poté, co řidič neuhlídal úbytek motorového oleje. Lepší je novější varianta, u které objem olejové náplně narostl na 4,4 litru. Přišla i verze s pohonem všech kol, u které byl snížen výkon agregátu na 119 kW. Naprostý vrchol ale byla přeplňovaná 2.3, která poskytovala 191 kW. S manuálem a stálým pohonem všech kol to byla hodně solidní okresková zbraň.

Problematická nafta v Mazdě 6

Z nafty si zákazníci mohli vybírat pouze z dvoulitrů. Ty měly výkon 88 kW a 100 kW, po faceliftu pak 89 kW a 105 kW. Navíc těmto novějším variantám přibyl filtr pevných částic. Jeho regenerace však probíhala trochu zvláštním mechanismem. Při otevřeném výfukovém ventilu se do spalovacího prostoru vstříkla nafta ještě jednou. Lidově se této metodě regenerace říká "zášlehem plamene". Bohužel při tom dochází k ředění oleje naftou a pečliví řidiči, kteří hladinu pravidelně kontrolují, zaznamenávají, že ho v motoru přibývá. Na měrce byla krom minima a maxima i hodnota X, která značila, že je třeba mazivo co nejdříve vyměnit. Jinak mohla nastat i fatální porucha. Motor mohl nasát olej naředěný naftou přes odvětrání klikovky.

Obecně je lepší se naftovým motorům u první generace Mazdy 6 vyhnout. Měly problémy i se vstřikovači, turbo také neoplývalo nějak dlouhou životností a celkově byla údržba finančně náročnější.

Postupem času se sama odlehčovala

Co trápilo všechny první šestky bez výjimky, byla koroze. Typicky začala na blatnících nebo prazích a časem postupovala, až si prohlodala cestu klidně skrz. Majitelé tak museli auto v podstatě od začátku před rzí co nejlépe chránit, protože orezlé auto se strašně špatně prodává, nehledě na to, že s prvními puchýřky začíná u Mazdy odpočet nevyhnutelného posledního rozloučení a cesty do plechového nebe.

U kusů s vyšším nájezdem, zhruba přes 250 tisíc kilometrů, začínal jinak skutečně perfektní podvozek vykazovat vůle. Přední i zadní náprava jsou dost komplikované a je obvykle potřeba udělat kompletní generálku. Ta vychází klidně na 30-40 tisíc korun. Hodnotu ojetiny tento strašák dost snižuje.

Zdroj médií: automobilka Mazda.

Podobné články