🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
Zimní pneu 🛞

Dubrovník: To nejlepší, co vám může nabídnout v roce 2024

24. 5. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Konkrétní destinace

Dubrovník je tak „trochu“ jiné Chorvatsko. Tohle historické město fascinuje nejen milovníky památek, ale také legendárního seriálu Hra o trůny. Kam zamířit a co všechno vidět, pokud se do Dubrovníku chystáte v letošním roce? Máme pro vás několik tipů!

Dubrovník: Průvodce pro rok 2024 – co tady vidět a zažít?

Praktické informace úvodem

Chorvatské přístavní město Dubrovník (chorvatsky Dubrovnik, latinsky a italsky Ragusa) najdeme na jihu Dalmácie. Od Česka je vzdálené necelých 1 250 kilometrů. Doba letu z Prahy do Dubrovníku činí zhruba hodinu a třicet minut. Ve městě žije cca 44 000 stálých obyvatel, kteří jsou na svoje bydliště náležitě pyšní.

Vždyť Dubrovník patří mezi nejkrásnější města celé jižní Evropy! Jeho staré město je dokonce součástí světového dědictví UNESCO. Pro tohle unikátní místo v Chorvatsku je typické přechodné klima (subtropické a středomořské). Počasí v Dubrovníku během léta slibuje stálé teploty a menší množství srážek. Co tady vidět a navštívit během letošní dovolené?

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Památky, které dostanou nejen fanoušky GOT

Po uvedení legendárního seriálu Hra o trůny si spousta cestovatelů spojuje Dubrovník právě s lokacemi, které se v tomto seriálu objevily. Pokud patříte mezi fanoušky Game Of Thrones, pak Dubrovník nepochybně poctíte svou návštěvou. Staré město se totiž v seriálu proměnilo na Královo přístaviště. Dubrovník se ale zároveň stal předlohou pro Qarth, bohaté město na východě Essosu.

Věděli jste, že: Pevnost Klis, kterou najdete ve Splitu, se pro změnu v seriálu Hra o trůny objevila coby Meereen?

Pokud patříte mezi zarputilé fandy seriálu Hra o trůny, pak si z Dubrovníku budete jistě pamatovat i věž Lovrjenac, která se objevuje v mnoha scénách, přičemž tou nejvýznamnější je pravděpodobně turnaj na počest jmenin krále Joffreyho.

Staré centrum Dubrovníku je od roku 1979 součástí světového kulturního dědictví UNESCO a kromě výše uvedených seriálových lokací nabízí i řadu dalších atrakcí. Celým starým centrem vede dlážděná ulice Stradum, lemovaná historickými budovami a překrásnými barokními kostely.

Při procházce minete nespočet zachovalých pevností (například Sponza, Minčeta, či Tvrđava Bokar). Za zmínku stojí i Dubrovnická katedrála, jejíž oltář je dílem slavného italského sochaře Rafaela Bonamiho. Z náboženských staveb tady můžete obdivovat například Kostel Nanebevzetí Panny Marie, či funkční františkánský klášter.

Chystáte se do Chorvatska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Jaké restaurace stojí v Dubrovníku za návštěvu?

Ve starém Dubrovníku i jeho bezprostředním okolí najdete spoustu malebných restaurací a kaváren, odkud se vám naskytnou okouzlující výhledy. Jedna z nich, konkrétně tedy podnik Nautika, se dostává do hledáčku turistů mnohem častěji. Jde totiž o michelinskou restauraci, kde je jídlo opravdovým zážitkem. Navíc se vám z její terasy naskytne neuvěřitelný výhled na pevnost Lovrjenac a Jadranské moře.

Pokud vás na „hogofogo“ stravování příliš neužije a chcete ochutnat opravdu autentickou chorvatskou kuchyni, udělejte si rezervaci v podniku Ezza Steak & Cocktail Bar. Restaurace se zaměřuje nejen na steaky, ale také na chorvatské speciality. Návštěvníci si zde pochvalují nejen samotné pokrmy a úžasný personál, ale také dechberoucí výhledy.

Dalším tipem je i podnik Soul Kitchen, kde si dáte nejen tradiční chorvatskou kuchyni, ale také skvělé burgery, vymazlené signature koktejly a řadu dalších delikates. Ti, kteří Soul Kitchen osobně navštívili, oceňují nejen kvalitu a chuť připravovaných pokrmů, ale také úžasnou obsluhu.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Chorvatska? Použijte naši kalkulačku

Pláže, na kterých je koupání zážitkem

Chorvatsko, a Dubrovník pochopitelně není výjimkou, disponuje řadou malebných pláží. Některé z nich se dokonce nachází v bezprostřední blízkosti historického centra města.

Jednou takovou je třeba pláž Banje, kterou najdete vedle východního vstupu do Starého města. Z pláže se vám naskytne dechberoucí výhled na hradby čarokrásného Dubrovníku, ale i vedlejší ostrůvek Lokrum.

Pláž je tvořena menšími oblázky a rozdělená na dvě poloviny (soukromou s placenými lehátky a slunečníky a veřejnou). Samozřejmostí je několik základen vodních sportů, stejně jako skutečnost, že během hlavní sezóny bývá dubrovnická pláž Banje poměrně přeplněná.

Další pláží, kterou byste měli v Dubrovníku rozhodně navštívit, je pláž Copacabana. Tu najdete v nejzápadnější části města, na poloostrově Babin Kuk. Pláž je pokryta menšími oblázky a má velmi mírný vstup do moře, což ocení zejména hůře pohyblivé osoby nebo rodiny s dětmi. Během odpočinku na ní se vám naskytne krásný pohled na ostrov Daksa a dubrovnický silniční most.

Poslední pláží, kterou má smysl v Dubrovníku navštívit, je kráska jménem Buža, která je vytesána přímo do skal pod městskými hradbami starobylého Dubrovníku. Součástí pláže je i bar, kde zábava končí až v brzkých ranních hodinách.

Mohlo by se vám hodit: Vyrážíte letos autem do Chorvatska? Nezapomeňte si s sebou přibalit občanský průkaz, autolékárničku a také cestovní pojištění. Pro online sjednání můžete využít kalkulačku cestovního pojištění a snadno si tak uděláte nezávislý průzkm trhu.

Spočítat cenu pojištění do Chorvatska

Zdroj info: visitdubrovnik.hr, tzdubrovnik.hr, tripadvisor.com.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články