🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
Zimní pneu 🛞

Zadar: To nejlepší, co vám může nabídnout v roce 2024

25. 5. 2024 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Konkrétní destinace

Zadar je moderní severodalmatskou destinací, která láká nejen na významné historické a kulturní památky, ale také na překrásné pláže, vyhlášené restaurace nebo proslulé zpívající varhany. Co v Zadaru navštívit během nadcházející sezóna? Máme pro vás pár tipů!

Zadar: Průvodce pro rok 2024 – co tady vidět a zažít?

Praktické informace úvodem

Zadar, coby páté největší město Chorvatska, je od České republiky vzdálený zhruba 945 kilometrů. Přicestovat sem můžete nejen po vlastní ose autem, ale taky letecky.

Doba letu Praha-Zadar činí asi 1 hodinu a 25 minut. I když má Zadar vlastní letiště, je potřeba počítat s tím, že přímé spojení zde funguje pouze během hlavní sezóny. V zimě sem doletíte s přestupem v Záhřebu.

Co se týče počasí v Zadaru, v letních měsících je potřeba počítat s vyššími teplotami atakující hranici 30 stupňů Celsia. Počasí se v Zadaru během hlavní sezóny mění jen výjimečně. Pokud přijde déšť, pak jde většinou o krátkou přeháňku, případně rychlou letní bouřku. Nejvíce turisty počasí v Zadaru potrápí od září do listopadu, kdy je nejdeštivěji. Od dubna do října je ale naopak obloha jasná a slunečná.

Ubytování je v Zadaru možné nejen v luxusních několikahvězdičkových hotelích, ale také skromnějších apartmánech nebo ve vilkách u místních. Oblíbené jsou i tzv. robinsonády, což jsou vlastně soukromé domky ukryté daleko před zraky běžných turistů i obyvatel. Tento typ ubytování v domech na samotě se stává v posledních letech stále vyhledávanější alternativou ke klasickým ubytovacím možnostem.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Místa a památky v Zadaru, které rozhodně stojí za návštěvu

Největším lákadlem chorvatského Zadaru je nepochybně malé, nicméně velmi malebné historické centrum města. To je doslova prošpikováno mnoha katedrálami a kostely. Mezi nejvýznamnější patří nepochybně Crkva sv. Donata, katedrála sv. Anastázie, kostel sv. Donáta, či klášter svatého Františka z Assisi.

Staré centrum Zadaru znázorňuje následující mapka:

Staré centrum Zadaru – mapa

Zdroj: orangesmile.com

Z dalších památek musíme jmenovat unikátní mořské varhany, kterými je Zadar proslulý. Varhany v Zadaru jsou ve své podstatě originálním hudebním nástrojem, ze kterého se linou zvuky pomocí vln narážejících do speciálně upravených trubek. Netradiční hudební nástroj navrhl architekt Nikola Bašić v roce 2005.

V bezprostřední blízkosti těchto varhan najdete i objekt s názvem Pozdrav slunci. Jde vlastně o velký kruh zapuštěný do kamenné dlažby, který se skládá z tvrzených skleněných desek a fotovoltaických solárních modulů. Jakmile zapadne slunce, místo ožije doslova jako mávnutím kouzelného proutku. I toto turistické lákadlo je dílem architekta zmíněného o pár řádků výše.

Z dalších památek, které byste měli v Zadaru poctít svou návštěvou, můžeme jmenovat muzeum starověkého skla s největší sbírkou mimo Itálii. Najdete tady i několik dalších muzeí a zadarskou sfingu, která prý dokáže plnit přání. V dojezdové blízkosti Zadaru se potom nachází několik přírodních parků (např. Telašćica, Vranské jezero a Velebit).

Chystáte se do Chorvatska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Kde si v Zadaru skvěle pochutnat?

Pokud vás během prohlídek města přepadl hlad, nebo se zkrátka chcete osvěžit nějakým tím koktejlem, či vychlazeným pivkem, zamiřte do některé z následujících restaurací, které známý cestovatelský portál zařadil mezi nejlepší podniky v celém Zadaru.

Prvním z nich je podnik Butler Gourmet & Cocktails Garden, který servíruje grilované speciality, ryby a mořské plody. Nechybí ani mezinárodní kuchyně a chorvatské dobroty. Návštěvníci restaurace si pochvalují nejen empatickou a přívětivou obsluhu, ale též kvalitu a chuť jídel. Nevýhodou jsou poněkud vyšší ceny.

Dalším podnikem, který byste rozhodně měli poctít svou návštěvou, je restaurace Al Pacchero. Jak už název tohoto podniku napovídá, kromě klasické středomořské kuchyně na zdejším jídelním lístku objevíte též italské speciality. Návštěvníci si zde pochvalují nejen lahodné jídlo, ale taky skvělé víno!

Za návštěvu jistě stojí i podnik The Botanist. Ochutnat zde můžete klasické středomořské speciality, ale i delikatesy chorvatské kuchyně. Podnik je vegan a vegetarian friendly a jeho návštěvníci si nejvíce pochvalují rychlou obsluhu, kvalitu a chuť jídel (a zvláště těch vegetariánských) i skvělou lokalitu s nádherným výhledem.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Chorvatska? Použijte naši kalkulačku

Unikátní pláže na Zadaru vás okouzlí

Také Zadar, stejně jako jiná města pobřežního Chorvatska se může pochlubit řadou malebných pláží. Jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších je nepochybně pláž Borik, která měří na délku více než 1,5 kilometru. Z velké části je oblázková a najdete ji před parkem Falkensteiner Premium Mobile Homes and Camping Zadar. Pláž je veřejně přístupná a nabízí nádherné výhledy na okolní ostrovy.

Asi nejmalebnější zátokou v Zadaru je pláž Kolovare. Najdete ji jižně od starého města a poznáte ji podle typických rybářských bárek, které tady dnem i nocí kotví a dotvářejí unikátní atmosféru této jedinečné lokality. Pláž je oblázková a oceněná Modrou vlajkou.

Za zmínku stojí i kráska jménem Puntamika, kterou si oblíbí zejména turisté a cestovatelé hledající méně přeplněné nekomerční pláže v Zadaru. V blízkosti pláže najdete kavárny a restaurace, kde servírují tradiční chorvatské speciality i luxusní koktejly.

Náš tip: Pakliže vyrážíte letos autem do Chorvatska, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění s dostatečnými limity. Na cestách vám bude krýt záda a můžete se na něj plně spolehnout.

Kalkulačka cestovního pojištění do Chorvatska

Zdroj info: zadar.hr, visitzadar.croatia.hr, tripadvisor.com.
Zdroj médií: Depositphotos, OrangeSmile.

Podobné články