PRÁCE 🧰

Car4Way a osobní zkušenost s touto službou

22. 10. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Carsharing Využití carsharingu

Ke carsharingu přistupuje řada lidí s nedůvěrou. Přitom je to levnější způsob přepravy než taxi a oproti vlastnictví auta nemusí řidič nic řešit. Vyzkoušeli jsme službu Car4Way v trochu netypickém scénáři a vypravili jsme se do Polska.

Car4way a osobní zkušenost s touto službou

Car4Way registrace

Před samotnou zápůjčkou je třeba se registrovat. Zde je výhodou mít bankovní identitu, která proces zjednoduší a urychlí. Druhou variantou je složení vratné kauce 10 000 korun. Po registraci je možné se do aplikace přihlásit a vyhledávat zápůjčky.

Do Polska jsme chtěli jet nějakým naftovým autem, ideálně kombíkem. Z nabídky nám padlo do oka Audi A4, kterou bylo třeba nejdříve najít na mapě a nějak se k ní dostat. Appka naštěstí umožňuje filtrování podle aut. Kdy jsme vybrali požadovaný vůz, viděli jsme nejbližší v Holešovicích, kam stačilo z Bubenče sjet MHD. Možná se ptáte, jak je pojištěné, že auto, které si vyberete, vám někdo nevyfoukne před nosem. Je to prosté – stačí si vybraný vůz rezervovat a on na vás půl hodiny, kdy ho nikdo jiný rezervovat ani odemknout nemůže, počká.

Focení před i po

Nuže, dostali jsme se k autu, obešel jsem ho a zaregistroval jsem jednu malinkou vadu v podobě "škrábanečku" na spodní části předního nárazníku. V aplikaci lze jakékoliv nedostatky zaznamenat, a to pomocí fotografií, což ostatně i Car4Way doporučuje dělat před zápůjčkou i po ní. Audinu jsem tedy nafotil a fotky v appce odeslal, pak už jsem mohl odemknout, sednout a vyrazit.

Akorát zajeté a v solidní výbavě

Prvotní odemknutí vozidla se odehraje v aplikaci, uvnitř najdete klasicky klíčky a v přihrádce u spolujezdce jsou doklady i tankovací karta (o té ještě bude řeč). Po usednutí nás překvapila čistota, nepošlapané koberečky a nezničený interiér. Na displeji byl nájezd s hodnotou zhruba 6000 kilometrů, přesné číslo už si nepamatuji, ale zkrátka čerstvě zajeté auto. Zbývalo už jenom vyrazit.

Car4way a osobní zkušenost s touto službou

O výbavě se nebudu rozepisovat nějak obsáhle. „Naše“ auto mělo třízónovou klimatizaci, samozřejmě automatickou převodovku a pod kapotou naftový dvoulitr s výkonem 120 kW. Sedačkám nechyběla výškově nastavitelná bederní opěrka ani vyhřívání, pod volantem samozřejmě páčka tempomatu. Zmínit ještě musím přítomnost Apple CarPlay (bezdrátového) a Android Auto, což už v dnešní době považuji za samozřejmost, ale zmínit to musím. Zkrátka na delší cestu ideální auto.

Car4way a osobní zkušenost s touto službou

Kousek před hranicemi s Polskem jsem se rozhodl natankovat, k čemuž jsem použil zmíněnou kartu, PIN je samozřejmě v aplikaci. Kousek za hranicemi jsme měli ubytování, auto jsem prostě zaparkoval a zamknul, tentokrát klíčkem. Přes aplikaci se auto zamyká a odemyká jenom v případě zahájení a ukončení zápůjčky. V mezidobí to funguje stejně, jako u každého jiného vozidla, tedy odemyká a zamyká s klíčkem.

Ceník a balíčky

Následoval program na několik dní, po které audina čekala na parkovišti. Dostávám se tak pomalu k ceníku a systému balíčků. Základní možností je, jezdit s autem a platit cenu za minutu používání. Vychází to relativně levně (ano, MHD je levnější, to nelze popřít) a pro potřebu dopravy z bodu A do bodu B v rámci Prahy nebo Brna se jedná o nejlepší variantu. Pro naše potřeby však minutové účtování nebylo optimální, nicméně pokryl ho balíček z ceníku „4 dny + 200 km“. Jeho základní cena je 3190 Kč a je v něm obsaženo 200 kilometrů nájezdu. Každý další navíc vychází na 9,50 Kč.

Vrácení auta

Cesta zpět se odehrála bez nějakých zajímavostí, za zmínku však stojí proces vrácení auta. Zaparkovat ho lze kdekoliv v lokalitě vyznačené na mapě v aplikaci, samozřejmě je potřeba nenechat ho třeba v nějaké placené garáži obchodního centra nebo dokonce na soukromém pozemku. Lze však využít parkovacích zón, což jsme učinili i my. Po zaparkování je dobré opět auto nafotit ze všech stran, člověk tím kryje především sám sebe a může prokázat, že když ukončoval zápůjčku, bylo vše v pořádku. Aplikace mimochodem povoluje fotky do velikosti 10 MB.

Car4way a osobní zkušenost s touto službou

V našem případě jsme ještě do poznámky napsali, že palubní počítač hlásí nutnost doplnění AdBlue, které vystačí už jen na 450 kilometrů a že některé z kol bude patrně nutné dofouknout. Oba problémy pořeší technik od Car4Way. Jakmile je vše v pořádku a zápůjčka je ukončena, strhne se z karty patřičný obnos, přijde email a v aplikaci najde zákazník fakturu.

Zdroj info: Car4Way.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články