PRÁCE 🧰

Vyplatí se využít sdílení automobilů?

23. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Carsharing Využití carsharingu

K trendům dnešní doby patří jednoznačně sdílení aut. Je to skvělý způsob, jak si zachovat mobilitu, ale zároveň šetřit životní prostředí. Vyplatí se využít carsharing?

Vyplatí se využít carsharing?

Carsharing je v České republice poměrně nový způsob dopravy, ale potenciál má obrovský. Carsharingové společnosti nabízí své vozy převážně v Praze, ale to neznamená, že nemůžete s autem vyrazit na výlet po celé České republice.

Auto nejezdí, ale náklady rostou

Pokud vlastníte auto, víte, že většinu času stojí na místě, ale stále v pohybu jsou náklady s ním spojené. Ať je to povinné ručení, pravidelný servis, výměna oleje, dálniční známka a nebo další věci, stále vůz stojí deseti tisíce ročně, i když ho nevyužíváte. Samozřejmě to nemusí platit pro každého, ale jedno sdílené auto dokáže nahradit až 8 běžných aut ve vlastnictví soukromých osob. I když se může zdát, že cena za minutu nebo kilometr je vysoká, musíte počítat s tím, že jsou v ní zahrnuté veškeré poplatky.

Vlastnit auto znamená pohodlí, ale nenajezdíte-li více než 10 tisíc kilometrů ročně, kvůli nákladům se vám nevyplatí. V dnešní době jsou sdílená auta dostupná skoro všude. Nemusíte se bát, že byste se potřebovali nutně někam dopravit a nenašli žádný vůz k dispozici. Pokud vám nevadí dopravu kombinovat je carsharing přímo pro vás.

Výběr dle potřeby

V carsharingových flotilách najdete různé druhy aut. Potřebujete si dojet na nákup, vypůjčíte si malý hatchback. Jedete-li s rodinou na hory, combi vám bude k dispozici nebo se musíte dopravit z jedné části Prahy do druhé, není to žádný problém. K dispozici jsou tarify účtované za minuty, ale i na víkend či týden.

Parkování s carsharingem

Modré a fialové zóny už nemusí být noční můrou. Zaparkovat v centru Prahy je snadné, jelikož carsharingové firmy umožnují parkovat na rezidenčních zónách. Bohužel to má i své nevýhody. U většiny poskytovatelů sdílených aut nesmíte ukončit pronájem v podzemních garážích, soukromých parkovištích nebo parkovištích za závorou, ale má to svou logiku. Žádný zákazník nechce platit parkovné po tom předchozím.

Registrace je snadná

Stačí si stáhnout aplikaci přes App Store nebo Google Play do svého mobilního telefonu. Vyplnit údaje (jméno, příjmení, telefonní číslo, e-mail) a nahrát platné osobní doklady (občanský průkaz, řidičský průkaz a selfie s dokladem). Pokud vše proběhne správně, registrace je do patnácti minut hotová. Teď už stačí si pouze najít na mapě nejbližší nebo nejvhodnější auto a můžete vyrazit na výlet.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články