PRÁCE 🧰

Do Varů bez auta? Klidně si ho půjčte

28. 6. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Carsharing Využití carsharingu

Od 30. června do 8. července bude probíhat Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Bohužel, autobusové spoje například na pátek jsou již vyprodané a vlakem to zabere skoro tři a půl hodiny. Přesto je tu ještě možnost, jak se na MMF pohodlně dostat.

Jak se dostat na MMF autem, když nemám auto?

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 2023

Do Varů se chce na festival z Prahy dostat pokaždé obří množství lidí, všemi možnými dopravními prostředky. Vlaky a autobusy jsou populární volbou, ale nalijme si čistého vína – v letních parnech to není úplně nejkomfortnější způsob přepravy. Ve vlaku je obvykle buď šílená kosa, nebo naopak příšerné vedro, autobus je koncem června jeden velký skleník. Vítězí tak ti, kteří disponují vlastním autem.

Jenže co když auto nemáte? Pak je tu možnost si ho půjčit! Podívali jsme se do ceníku největšího poskytovatele carsharingu u nás, abychom zjistili, na kolik třeba takový prodloužený víkend ve Varech vyjde, respektive kolik zaplatíme za dopravu.

Na MMF s carsharingem

Karlovy Vary jsou z Prahy zhruba 130 kilometrů, počítáme, že bychom jeli na čtyři dny, pojedeme ve čtyřech, takže sáhneme po SUV Škoda Karoq. Cesta tam a zpět je tedy 260 kilometrů, pakliže si neplatíme žádný tarif a půjde skutečně o jednorázovou zápůjčku, zvolíme balíček „4 dny + 200 km“. 200 kilometrů máme v ceně 3590 korun, dalších 60 si zaplatíme nad rámec, přičemž kilometr vyjde na 10 korun. Nadlimitní nájezd tedy vyjde na 600 korun. 3590 + 600 = 4190 korun, což je přibližná finální cena. Rozpočítáme-li to na čtyři osoby, pak každý zaplatí 1048 korun. To je finální cena, palivo je totiž v ceně, stejně jako dálniční známka.

Pakliže byste se ve čtyřech spokojili se Škodou Scala, pak je cena za čtyřdenní balíček s nájezdem 200 kilometrů 3390 korun, každý kilometr navíc je za 9,5 koruny. Když to znovu propočítáme, dostaneme se k částce 3960 korun. Pro jednoho to potom vychází na 990 korun.

Srovnání carsharingu s vlakem

Všechny autobusy na pátek jsou již vyprodané, zbývá tedy vlak. Ten jede do Karlových Varů z Prahy přes Ústí nad Labem s tím, že cesta zabere 3 hodiny 19 minut, tedy pokud se něco nepokazí a spoj nenabere zpoždění. Jízdenka vyjde na 423 korun, pak se ale ještě musíte dostat na ubytování, což je další čas a další náklady. Autem to zvládnete za dvě hodinky v pohodlí a komfortu s tím, že si dojedete až třeba na hotel. A kdyby vás filmy omrzely, můžete využít volnosti, kterou auto poskytuje a zajet se podívat třeba na hrad Loket nebo na jiný výlet po okolí. Výhodou je i cesta zpět, kdy se nemusíte společně s masou lidí festival opouštějících trmácet na autobus nebo vlak a pak zpět do Prahy, ale jednoduše sednete do auta a jedete. V Praze auto zaparkujete klidně kdekoliv na modré zóně a tím zápůjčka končí.

Zdroj info: car4way.cz, FlixBus, MMF.
Zdroj médií: Car4Way.

Podobné články