PRÁCE 🧰

Jak funguje Android Auto a co vše umí?

14. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Dnešní smartphony se dají velmi jednoduše propojit s infotainmentem automobilu. Nese to s sebou řadu výhod, ale některá omezení. K čemu slouží Android Auto nebo jak jej nainstalovat do mobilu?

Jak funguje Android Auto a co vše umí?

K čemu je Android Auto?

Vedle propojení telefonu s autorádiem/infotainmentem přes Bluetooth, je možné připojit telefon s Androidem prostřednictvím datového/nabíjecího kabelu. Po povolení funkce na zařízení se objeví na obrazovce infotainmentu menu nápadně podobné tomu, jaké máte v telefonu. Smartphone tak v podstatě "zrcadlí" své menu na displej v autě a s trochou nadsázky se dá říct, že ho využívá jako takový externí monitor. Počítač infotainmentu v tu chvíli ustupuje do pozadí, ale pořád ještě lze vyvolat všechna jeho menu a z Android Auto "vyskočit". Vše co se děje v režimu Android Auto ale počítá telefon, stejně jako poskytne svůj GPS čip. Při používání funkce se navíc smartphone i nabíjí prostřednictvím kabelu.

Na jakých telefonech funguje Android Auto?

Tahle vychytávka funguje v podstatě na všech moderních telefonech vybavených systémech Android. Ale abychom byli přesní - máte-li systém Android verze 5 až 9, musíte si stáhnout Android Auto jako aplikaci z Google Play. Smartphony se systémy verze 10 a 11 ji mají z výroby a stačí je pouze připojit. V Android verze 12 už přebírá fungování celého Android Auto aplikace Asistent Google. Funguje to víceméně stejně, pro uživatele je největší výhodou hlubší integrace hlasového ovládání.

Jaká má Android Auto omezení?

Je potřeba si uvědomit, že účelem funkce je poskytnout řidiči přehledné, dobře ovladatelné rozhraní, ale ne odpoutávat jeho pozornost od řízení. Spousta aplikací se tak ani nezobrazí mezi ikonami na displeji infotainmentu a jiné mohou mít omezenou funkčnost. Například není možné si přehrávat videa nebo hrát hry. Zato zvládnete ovládat veškeré navigační aplikace a z velké části i ty hudební. Celé to je zkrátka postavené tak, abyste nemohli za jízdy třeba koukat na Netflix. Někdy také auto zobrazí dočasně něco jiného, i když máte Android Auto zapnuté a používáte ho - typicky obraz z parkovací kamery.

Vyzkoušejte si to

K propojení stačí skutečně jenom kabel, kterým nabíjíte telefon. Jen je třeba, aby se koncovka shodovala s tou v autě, kde bude buď USB-C nebo USB 3.0. Ne všechny zdířky také umí zahájit komunikaci telefonu s vozidlem. Obvykle je to jenom jedna a zbylé jsou určeny pouze k nabíjení.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články