PRÁCE 🧰

Vestavěná navigace do auta: Vyplatí se v dnešní době?

13. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Příplatková výbava může zahrnovat položky, jako “Velká navigace”, či jinak pojmenované. Většinou jsou nějak vzletně, až poeticky nazvané a jejich zaškrtnutím v ceníku se celková cena vozu nezřídka zvedne i o desítky tisíc. Má vestavěná navigace do auta smysl?

Vestavěná navigace do auta - má smysl za ni platit?

Připlácet za vestavěnou navigaci do auta je zbytečné

Pokud by příplatek zahrnoval jenom autonavigaci, asi bychom to doporučili jenom těm, kteří opravdu neví, co s penězi. Jelikož tento “nadstandard” často zahrnuje i další multimediální funkce a větší displej, je na místě zvážení, co člověk od svého automobilu čeká. Kdo skutečně využije spojení s telefonem, přehrává často hudbu nebo jeho spolujezdec chce za jízdy sledovat filmy, ten si asi za toto rád připlatí. Ovšem většině běžných motoristů asi bohatě postačí, když bude v autě rádio s Bluetooth.

Koupit samostatnou navigaci do auta?

Zde bychom možná byli v některých případech na vážkách. Výrobci jako Garmin nebo TomTom už mají své výrobky dost vychytané. Ty dražší se umějí propojit s telefonem a pak zvládají online sledovat stav provozu na naplánované trase, stejně jako třeba hlasové ovládání a podobně. Tyto přístroje ocení i řidiči kamionů, kteří potřebují plánovat trasu podle trochu jiných parametrů, než majitelé osobních aut. Mapové podklady je ovšem nutné aktualizovat a uživatel je tak závislý na výrobci. Ten, když se rozhodne, tak zkrátka přestane zastaralé zařízení podporovat, a to tím přestává být užitečné. Navigace do auta jako samostatný přístroj dává smysl skutečně spíš do kamionu nebo těm řidičům, kteří nemají chytrý telefon a nehodlají si ho pořizovat.

Navigace do mobilu vítězí

Výbava dnešních mobilních telefonů běžně zahrnuje GPS čip. Není problém si doslova během pár vteřin opatřit navigační aplikaci, která vás dovede tam, kam potřebujete. Díky mobilnímu internetu navíc dokáže navrhnout objížďku, pakliže se na trase stane třeba dopravní nehoda. Některé aplikace, které jsou zdarma, umožňují i stažení map třeba celé Evropy do telefonu, takže uživatel pak už vůbec nemusí řešit nějakou závislost na mobilním internetu, který se na cestách, například do Švýcarska, umí pěkně prodražit.

Vestavěná navigace do auta vs. navigace do telefonu

Jednoznačný verdikt tedy ohledně placených vestavěných navigací vynést nelze. Troufáme si však říci, že většina řidičů se spokojí s neplacenou aplikací ve smartphonu, která poslouží skvěle i na delších cestách nebo při každodenním používání. Platit za vylepšený multimediální systém v autě, jenom kvůli autonavigaci, je zbytečné. A smysl nám nedává ani koupě autonavigace jako doplňku do auta. Je to další krabička plná elektroniky, která musí být připojena k napájení, vyžaduje aktualizace, je to lákadlo pro zloděje... Navigace do telefonu zkrátka vítězí.

Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články