PRÁCE 🧰

Výhody a nevýhody operativního leasingu pro fyzické osoby

30. 11. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat operativní leasing Druhy operativních leasingů

Operativní leasing může být možností, jak získat k užívání automobil, který ale nebude nikdy váš. Tato varianta má bezesporu mnoho výhod. Jaké to jsou?

Operativní leasing fyzické osoby: Výhody a nevýhody

Články na téma rozdělení operativního leasingu:

  1. Operativní leasing fyzické osoby: Výhody a nevýhody - právě čtete
  2. Operativní leasing bez registru
  3. Operativní leasing - pro koho je dostupný?

V případě operativního leasingu pro fyzické osoby se v tomto kontextu článku budeme bavit o fyzických osobách jako o soukromých osobách, které nepodnikají. Tedy o běžných lidech s běžným zaměstnáním, kteří přemýšlí o tom, že více než na koupi auta se spolehnou na jeho pronájem.

V čem spočívá operativní leasing pro fyzické osoby

Tento leasing je jednou z možností, jak se lidé mohou dostat k užívání automobilu, aniž by ho skutečně vlastnili. V této formě se upřednostňuje dlouhodobý pronájem vozu. V případě krátkodobého pronájmu, například na víkend, se jedná spíše o půjčení vozu. Operativní leasing nabízí ty možnosti, že můžete platit poměrně nižší částku, než byste platili u běžného úvěru nebo u finančního leasingu.

Zároveň se jedná momentálně o nejrychlejší cestu, jak se dostat k užívání automobilu. Třeba právě v případech, kdy čekáte na nový vůz, jehož lhůta dodání se prodloužila kvůli nedostatku komponent na trhu. Není tak problém si na rok pronajmout jiné auto. A pokud na žádné nové auto nečekáte, můžete mít prakticky co každé dva roky jiné auto k užívání. Doba pronájmu se domlouvá předem, obvykle je to 24 až 60 měsíců, a stejně tak fixní částka, kterou uživatel měsíčně platí leasingové společnosti.

Samozřejmě i tato forma pronájmu auta má své výhody i nevýhody, a tak si každý musí rozhodnout sám, jestli se mu sjednání vyplatí nebo ne. Pojďme se na ně tedy podívat.

Výhody operativního leasingu

Jednou z největší výhod rozhodně je, že máte auto k dispozici hned. Stejně tak si můžete vybírat z velkého množství nabízených vozů, které nejsou nikterak staré. Není tedy problém jezdit i s autem, které z výrobní linky vyjelo teprve loni. Samozřejmě tato široká škála možností aut nabízí jak ta běžná, tak ta luxusnější. Zde je ale nutné počítat, že měsíční pronájem bude o něco vyšší. Prakticky, čím je auto dražší, tím roste úměrně i jeho cena za pronájem. Nicméně, dobrá zpráva je, že u operativního leasingu neplatíte nikdy akontaci!

Další obrovskou výhodou je, že se nemusíte starat o žádný servis nebo poplatky. Vše je zcela v kompetenci leasingové společnosti. Ta se tedy stará o přezutí pneumatik, o servisní prohlídky, ale také o povinné nebo havarijní pojištění. Tyto položky už totiž máte započítané do měsíčních plateb, a tak se o nic nemusíte starat. Součástí pronájmu bývá také 24 hodinová asistenční služba, která si dokáže poradit s každým problémem. Stačí jen v případě nouze zavolat.

K vyřízení operativního leasingu pro nepodnikatele pak stačí pouze doklady totožnosti a základní údaje o vypůjčiteli. Pokud se jedná o dražší vůz, je nutné doložit i potvrzení o příjmu - zpravidla to bývá výpis z účtu za poslední 3 měsíce.

Nevýhody operativního leasingu

Vše má své stinné stránky. V tomto případě to je fakt, že s autem můžete ročně najet omezené množství kilometrů. Pro toho, kdo hodně jezdí, by to mohl být problém. Stejně tak je nutné se smířit s myšlenkou, že po konci domluvené doby užívání auto není vaše, ale zůstává v majetku leasingové společnosti.

I když společnosti nabízejí širokou škálu vozů, přeci jen je tu jeden nedostatek, kterým je, že si sami nemůžete nakonfigurovat vozidlo dle svých představ. V tomto bodě je tedy nutná dávka kompromisů. Nicméně moderní auta už disponují i v základní výbavě se solidními prvky navíc, a tak bychom se toho zas tak moc nebáli.

Pamatujte i na to, že pokud najedete více kilometrů, než je ve smlouvě dáno, budete za to muset zaplatit. Stejně tak pokud nedodržíte termíny servisních prohlídek.

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články