PRÁCE 🧰

Vybitá autobaterie na dovolené

9. 9. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Startovací akumulátor auta má těžkou úlohu v zimě, ale někdy i v létě. Spousta aut od moře neodjede a potřebují nastartovat z externího zdroje. Dá se tomu však předejít.

Vybitá autobaterie u moře

Klasická autobaterie funguje poměrně jednoduše. Díky elektrochemické reakci vzniká elektrický náboj, který přes svorky dostaneme do elektrosoustavy vozu. Startér potřebuje řádově desítky až nižší stovky ampér, aby otočil klikovkou a rozběhl motor. Jenže někdy holt baterka nemá výkonu dostatek, takže se start nepodaří.

Zimní problém

V zimě je to obvykle způsobeno mrazem. Typickou sezónou mrtvých akumulátorů je říjen až prosinec. Tehdy totiž leze teplota pod nulu a obvykle přes noc promrzne celé auto, včetně autobaterie. Snížení teploty se projeví poklesem výkonu vlivem zpomalení elektrochemické reakce. Má-li akumulátor už svá nejlepší léta za sebou, tak motor prostě nezvládne nastartovat. Namísto do auta si tak holt jednou člověk bude muset sednout do autobusu a do práce přijede s lehkým zpožděním.

Letní problém

Jenže podobně může vypadat i letní scénář. Jak už je řečeno výše, souvisí s tím reakce tvořící náboj s teplotou. Ona vlastně probíhá neustále, což je známé samovybíjení akumulátoru. I když není odběr, tak se pořád v baterce něco děje a časem se vybije sama. Pakliže teplotu zvýšíme, dojde k urychlení samovybíjení, a to docela výraznému. Za teplot kolem nuly lze autobaterii skladovat v řádu měsíců, když se rozpálí na 40 a více stupňů, dostáváme se spíš na jednotky týdnů.

Nejtypičtější verze tohoto letního katastrofického scénáře vypadá zhruba tak, že rozjuchaná rodinka dorazí k moři, rychle se ubytuje a auto nechá na ulici třeba na jihu Itálie. Kolem jedenácté dopoledne už se nedá být na sluníčku a na asfaltu neudržíte ruku ještě v půl sedmé večer. V takových podmínkách se autobaterie přehřeje poměrně rychle a samovybíjení probíhá velmi rychlým tempem. Na konci pobytu, tedy třeba po dvou týdnech, sedne rodina do auta s tím, že vyrazí k domovu. Akorát že vůbec! Baterie je vybitá, auto nenastartuje a je potřeba silniční asistence nebo nějakého dobrodince se startovacími kabely. V nejhorším případě nikdo netuší, co je s autem špatně, volá se na asistenční službu, řeší se odtah a návazné problémy, jako třeba prodloužení pobytu.

Prostě parkujte ve stínu

Celé anabázi přitom lze velmi jednoduše předejít. Stačí auto neparkovat na ulici nebo u pláže, zkrátka tam, kde by na něj mohlo celý den svítit. Ideální je chladnější, třeba podzemní garáž, postačí ale i třeba kryté parkovací stání. Chce to místo, kde je po většinu dne stín. Baterie se nebude vybíjet tak rychle a i po dvou týdnech zvládne start motoru.

Zdroj info: projectautoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články