PRÁCE 🧰

Vybavení garáže - tipy a rady, co si pořídit

4. 8. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Každý správný kutil by ve své garáži měl mít vhodné vybavení pro opravení nebo vyřešení problému na autě. Samozřejmě veškeré vybavení se odvíjí od toho, jestli vůbec garáž máte nebo jak je veliká.

Vybavení garáže: Které nářadí vám nesmí chybět?

Články na téma vybavení motoristy:

  1. Vybavení garáže: Které nářadí vám nesmí chybět? - právě čtete
  2. Vybavení dílny - co si koupit za nářadí?
  3. Vybavení autodílny a co nesmí chybět?

Nákup vybavení nebo obnova stávajícího potřebuje mít nějaký řád. Jestliže už nějaké vybavení máte, je vhodné si udělat celkový soupis toho, co vlastníte, abyste měli přehled o tom co potřebujete a v některých případech i potřebujete, ale zjevně nikdy nepoužijete.

Ti, co teprve o zařízení přemýšlejí, by si jeden takový seznam měli udělat také. Nejlépe na něj napsat co by si přáli za vybavení a také se hodí k jednotlivým produktům dopsat ceny, abyste si dokázali představit, kolik to všechno bude vlastně stát.

Ze začátku úklid a systematika

Abyste mohli garáž nově vybavit, je nutné ji uklidit. Možná při úklidu najdete něco, co jste kdysi hledali a mysleli si, že neměli. Nebo naopak najdete něco i ve vícero variantách (a teď opravdu nemáme na mysli šroubky a šroubováky).

Když člověk nemá systém, pak se z místa stane snadno velký chaos. Samozřejmě, kdo s garáží teprve začíná, je na tom o něco lépe, ale i tak by se hodilo vzít hadr do ruky.

Co se hodí, je mít v garáži určitě nějaké škatulky - nejlépe s popsaným štítkem, protože systém, že ano? Dále to jsou další možné poličky, stojany, zamykatelné skřínky případně skoby nebo jiné možnosti, kam něco zavěsit.

Tohle bychom řešili určitě jako první - podle toho totiž poznáte, co a kam můžete umístit a jestli vůbec na to vše, co jste si napsali na seznam, máte místo.

Své osobní místo by měly mít tekutiny a jiné chemikálie, které jsou potenciálně nebezpečné. Pokud máte děti, raději tuto sekci nějakým způsobem zabezpečte. Pneumatiky jsou kapitola sama o sobě.

Při plánování zkuste využít co nejvíce prostoru na zdi. A produkty, které třeba zrovna moc nepoužíváte nebo jsou aktuální jen jednou ročně, můžete klidně uložit do horních poliček, aby dole nepřekážely potřebnějším věcem.

Základní vybavení garáže

Jedna z nejdůležitějších věcí by měl být pracovní prostor, protože nikdo nechce nic šudlat někde na zemi. Můžete si v rámci zachování prostoru koupit sklápěcí stůl, který zbytečně nepřekáží a když jej potřebujete snadno jej pak pouze rozložíte.

Kolem pracovního prostoru by se mělo nacházet vybavení do garáže, které budete používat nejčastěji. Pro ostatní si musíte přes prostor garáže prostě popojít. Na autě pracujte venku a z garáže si nechte zázemí. Pokud tedy nejste milionář a nemáte garáž o rozloze 30 metrů čtverečních.

Důležitým pomocníkem, zejména u starších typů garáží, je dostatečně dlouhá prodlužovačka s několika chlívky na zapojení více věcí najednou. Pokud v garáži není ani dobré světlo, lze to vyřešit tím přenosným LED. Při opravě některých dílů je potřeba kvalitní světlo, tak na to myslete.

Nářadí do garáže

Sady šroubováků jsou tak nějak už samozřejmostí a klíčů také. Dále pak kombinačky, kladívko, štípačky i palička se bude občas hodit. Je to ale také například vrtačka, kompresor, pneuměřič, tlakoměr a hlavně také hever. Bez něj totiž spoustu věcí neuděláte. Fajnšmekři jistě ocení i dobíječku autobaterií.

Své místo v plastové krabici by určitě neměly postrádat spojovací materiály jako jsou různé drátky, spojnice, svorky, lepící pásky a další podobné věci. Hned vedle se mohou nacházet také různé hadičky, ale také náhradní žárovky nebo startovací kabely.

V závěsném hrnku nebo jiné poličce se hodí mít i obyčejnou tužku a metr, případně ještě nůžky. A hned vedle si kupte krabičku s papírovými ubrousky, které se budou hodit vždy, když bude třeba si otřít ruce nebo něco otřít. Případně mějte dostatečnou zásobu starých hadrů.

Motorový olej, voda do ostřikovačů, chladící kapalina

Svůj prostor by měly dostat tedy i tekuté věci, které byste měli mít vždy v zásobě na kdyby náhodou - jedná se o věci jako je motorový olej, voda do ostřikovačů nebo třeba chladící kapalina.

K tekutým produktům můžete přidat i silikonový olej nebo různé tmely a barvy, po případnou renovaci třeba ALU kol. Pořádná zásoba vazelíny se také může hodit. Jo a nezapomeňte na kanystry.

Jak vybavit garáž

Nutno podotknout, že toto je hrubý výčet a každý z vás si dokáže přidat do seznamu to své, co ještě používá a nebo naopak vyškrtnout to, co nepotřebuje. Možná jsme v seznamu i některé věci zapomněli, ono často na spoustu z nich přijdete, až když aktivní prostor garáže využíváte a náhle si vzpomenete "Aha, tohle tu ještě nemam a potřebuju."

A časem určitě přijdete na to, že se hodí mít ještě starý polštář nebo deku - ne nutně pro spaní, ale až budete u něčeho klečet, kolena měkký prostor ocení.

Produkty první záchrany

Sem patří vše, co ošetřuje rány a chrání život. Takže určitě si někam ukryjte hasičák - ten velký, kdyby náhodou se něco nepovedlo a museli jste rychle hasit. Důležité jsou i ochranné brýle, když chcete něco pájet nebo svářet - mít ocelovou šponu v oku není zrovna dvakrát výhra.

A mezi základní důležité ochranné prostředky patří samozřejmě nezbytné rukavice! Ty volte takové, které jsou pevné ale zároveň se v nich zachová stále určitý cit. Mimo to se hodí koupit v lékárně i jednorázové rukavice (ty modré nebo bílé), často se budou hodit, až budete pracovat s mastnými produkty, které se těžko dostávají pak z kůže.

A někam stranou si dejte krabičku, kde budou veškeré nebo alespoň částečné produkty pro okamžité ošetření ran. Tedy: náplasti - nejlépe kusové, obvazy, tlakové polštářky, dezinfekce - případně kysličník. 

Autokosmetika jako bonus

Co byste to byli za motoristu, kdybyste neměli dostatečné množství produktů z autokosmetiky! Různými vosky a čističi to jen začíná, produkty by tedy měly být nejen na venek pro ošetření laku karoserie a pneumatik, ale také na ošetření plastů nebo kůže vnitřního prostoru. Ostatně každý si někdy rád odpočine u čištění a umývání auta.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články