PRÁCE 🧰

Vybavení autodílny a jaké nářadí nesmí chybět v dílně autíčkáře?

1. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Máte svou vlastní autodílnu nebo jen rádi opravujete své auto v garáži? Pak určitě víte, jaké nářadí je nutné mít k dispozici pro údržbu vašeho vozidla. V tomto článku se zaměříme na nezbytné nástroje, které by neměly chybět v žádné dílně.

Vybavení autodílny a co nesmí chybět?

Články na téma vybavení motoristy:

  1. Vybavení garáže: Které nářadí vám nesmí chybět?
  2. Vybavení dílny - co si koupit za nářadí?
  3. Vybavení autodílny a co nesmí chybět? - právě čtete

Autodílna je místo, kde se většina autíčkářů cítí jako doma. Pro všechny nadšence, kteří si rádi sami opravují svá auta, je to místo, kde se dají trávit hodiny a hodiny. Avšak bez správného vybavení autodílny se garáž nemůže stát místem, kde lze opravdu efektivně pracovat. Právě proto jsme se rozhodli sepsat seznam nejdůležitějšího vybavení, které by v autodílně nemělo chybět.

Základní výbava

Pro úspěšnou opravu, nebo úpravu aut je potřeba především dostatečný prostor. Dále také zdroj světla a tepla. Pokud vaše dílna všechny tyto tři body splňuje, máte na půl cesty vyhráno. Dalším důležitým bodem je podlaha. Ta by se měla udržovat čistá. Proto pokud vám ukápne trochu oleje, je potřeba jej zasypat speciálními granulemi, nebo obyčejnými dřevěnými pilinami.

Vybavení autodílny by také nemělo postrádat kvalitní pracovní stůl neboli ponk. Ten by měl být kovový s vyměnitelnou pracovní deskou (většinou ze dřeva) a dostatečným úložným prostorem, jako jsou šuplíky nebo přihrádky. Na ponk pak můžete připevnit například svěrák, či jiné pevné nástroje.

Vysoké stropy? Ideální odkládací prostory

Na stěny dílny můžete připevnit mnoho nářadí a organizérů na šroubky a matičky abyste ušetřili místo. Pokud má vaše dílna i vysoké pevné stropy, nebojte se snížit část stropu a udělat nahoře odkládací prostory například pro sezónní pneumatiky či jiné díly.

Vykašlete se na poličky, do své autodílny pořiďte pevné regály, které mají velkou nosnost, věřte nám, v budoucnu se budou hodit. S vysokými stropy přichází také další velká výhoda, a tou je dvousloupový zvedák, díky kterému budete šetřit své zdraví – hlavně tedy záda.

Jak správně a bezpečně použít dvousloupový zvedák

Před zvedáním automobilu si nejprve přečtěte a poté pečlivě dodržujte návody a bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu k zvedáku. Zkontrolujte, zda jsou obě nosná ramena zvedáku ve správné pozici a že jsou dobře upevněna na podlaze. 

Před zvednutím vozidla se ujistěte, že je vozidlo vypnuté a stojí na rovném povrchu. Uvolněte ruční brzdu a vyřaďte. Před zvedáním se také přesvědčte, že žádná část vozidla nezasahuje do oblasti pohybu zvedáku. Umístěte packy na zvedací body auta (pokud nevíte, kde se nacházejí zvedací body, najdete je v manuálu nebo na internetu).

Postupně zvedejte obě nosná ramena zvedáku pomocí ovládacího panelu nebo pákového mechanismu. Zvedání by mělo být provedeno rovnoměrně na obou stranách vozidla. Pozorujte zvedání a ujistěte se, že vozidlo je stabilní a vyvážené. Pokud se vyskytnou jakékoli neobvyklé zvuky nebo pohyby, okamžitě zastavte zvedání a zkontrolujte situaci

Pokud je všechno v pořádku, můžete pracovat.

Správně vybavená autodílna pomáhá ušetřit nejen peníze, ale i čas či vaše zdraví. Mezi nejdůležitější nářadí do autodílny patří kvalitní sada klíčů a šroubováků – jak plochých, tak křížových. Dále jsou potřeba také například nůžky na plech, nářadí na měření tlaku v pneumatikách, sady kleští a řezákůmomentové klíče, diagnostika na motor s potřebnými kabely, brusky s brusnými kotouči, brusné papíry, nářadí pro opravu brzd, na nastavování rozvodů, svářečka a další velmi důležité nástroje, které budete v průběhu fungování dokupovat.

Ušetřete peníze za myčku

Pokud máte dílnu, můžete také ušetřit za automyčku. Pořídit si můžete vysokotlaký čistič, šampóny a speciální vosky či keramiku, díky kterým své auto umyjete lépe než na běžně dostupných automyčkách. Auto po umytí dobře usušte hadříkem (nejlépe jelenicí), aby nedocházelo k vytváření skvrn.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články