PRÁCE 🧰

Zvedáky na auto a přehled různých druhů

16. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Péče o pneu Rádce motoristy

Jestli se rádi vrtáte ve svém autě a většinu prací na něm zvládáte sami, stojí za zvážení pořízení hydraulického zvedáku do dílny. Nemusí to být nijak extrémní investice, ale práci usnadní značně.

Zvedáky na auto a přehled různých druhů

Články na téma vybavení pro přezutí pneu:

  1. Výběr kompresoru na pneumatiky
  2. Druhy zvedáků na auto - právě čtete

Nůžkové zvedáky na auto

Jednou z možností, jak dostat auto do vzduchu, je nůžkový zvedák. Název napovídá leccos o jeho konstrukci, princip je prakticky stejný jako u nůžkového heveru, akorát tady zajišťuje zvednutí vozu hydraulika. Je to jedna z těch levnějších možností, vhodná ale spíše pro pneuservisy na opravy brzd a podvozkových skupin. Dělají se ale i nůžkové zvedáky větší pro autoservisy. Na těch se auto nezvedá za prahy, ale stojí normálně na kolech.

Jednosloupové zvedáky na auto

Tenhle kousek se hodí do stísněnějších prostor, vybaven bývá i podvozkem, aby se dal po dílně převážet. Nemá sice takovou nosnost, jako vícesloupové zvedáky, ale na běžné opravy osobních aut bohatě postačí.

Dvousloupové zvedáky na auto

Tady už se jedná spíše o vybavení profesionálních dílen a autoservisů. Základem jsou dva sloupy, mezi kterými se zvedne automobil. Větší prostorová náročnost je zaplacena možností zvednout obvykle i dodávku s hmotností kolem 3,5 tun. Dělají se i v tzv. bezpřejezdovém provedení se vzpěrou na vrchu. To může být částečně omezující právě pro dodávky, ale auto pod takový zvedák může zajet bez nutnosti cokoliv přejíždět.

Čtyřsloupové zvedáky na auto

Pro větší práce na podvozku a těžší vozy se používá zvedák, kde se hmotnost rozloží na čtyři sloupy. Zabere už docela dost prostoru a cenově se jedná o náročnější investici. Vyrábí se i v levnějším, parkovacím provedení, které umožňuje zaparkovat dva vozy nad sebou na půdorysu jednoho místa.

Zdroj médií: pixabay.

Podobné články