PRÁCE 🧰

Hlídání tlaku v pneumatikách - proč je to důležité?

14. 4. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Kontrola tlaku v pneumatikách je důležitým faktorem pro bezpečnou jízdu na silnici a ovlivňuje také životnost pneumatik. Někteří řidiči se ptají, jak často je nutné kontrolovat tlak v pneumatikách a zda je to vůbec potřeba. Tento článek se zaměří na důležitost kontroly tlaku v pneumatikách a na doporučení, jak často ji provádět.

Kontrola tlaku v pneu - jak často a je to potřeba?

Články na téma tlak v pneumatikách:

  1. Kontrola tlaku v pneu - jak často a je to potřeba? - právě čtete
  2. Tlak v pneumatikách u motorky
  3. Tlak v pneumatikách u vozu Škoda Fabia
  4. Tlak v pneumatikách u vozu Škoda Octavia

Kontrola tlaku v pneumatikách je jedním z nejdůležitějších faktorů, ovlivňující vaši peněženku. Kontrolovat tlak v pneumatikách je vhodné minimálně dvakrát do měsíce, tedy alespoň jednou za dva týdny. Tlak v pneumatikách je vhodné kontrolovat také při „extrémní“ změně teploty, jako je například v období jara nebo podzimu. Doporučený tlak v pneumatikách najdete v technickém průkazu vozu, na dveřích řidiče, na B sloupku nebo na víčku od nádrže.

V případě, že zjistíte, že tlak v pneumatikách není v optimálním stavu, měl by být okamžitě nahuštěn na správnou hodnotu. Je nutné dbát na to, aby byl tlak v jednotlivých pneumatikách stejný, aby nedocházelo k nerovnoměrnému opotřebení pneumatik.

Nízký a vysoký tlak v pneumatikách

Nízký tlak v pneumatikách může vést k nadměrnému opotřebení pneumatik především na hranách pláště. Může také dojít k prodloužení brzdné dráhy a zvýšení spotřeby paliva. Na podhuštěných pneumatikách hůř zabočíte, jelikož je auto takzvaně „gumovější“ a reakce volantu je opožděná.

Naopak vysoký tlak v pneumatikách může negativně ovlivnit podvozkové části vozu. Pneumatika je „tvrdší“ a hůř pohlcuje nárazy. Tím může dojít k rychlejšímu poškození a v extrémních případech i k explozi. Přehuštěné pneumatiky mají s vozovkou menší styčnou plochu a jsou hlučnější. Víc se sjíždí středová část běhounu.

Závěrem lze říci, že kontrola tlaku v pneumatikách je důležitým faktorem především pro vaši bezpečnost a životnost vašeho vozu. Proto by měla být prováděna pravidelně a správně. Kontrola tlaku v pneumatikách je snadná a zabere jen několik minut. Můžete použít ruční nebo elektrický měřič tlaku. Důležité je, abyste kontrolovali tlak v pneumatikách, když jsou studené, to znamená, že byste s autem před měřením tlaku neměli jezdit.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Jak funguje kontrola tlaku v pneumatikách?

Systém monitorování tlaku v pneumatikách (TPMS) je bezpečnostní prvek, který pomáhá řidiči udržovat správný tlak v pneumatikách a tím snižuje riziko nehod a snižuje spotřebu paliva. TPMS může být buď přímý, kdy jsou senzory umístěny přímo v pneumatikách, nebo nepřímý, kdy jsou senzory umístěny na ABS nebo ESC snímačích.

Při kontrole tlaku v pneumatikách kontrolka na palubní desce signalizuje, pokles tlaku v některé z pneumatik pod doporučenou hodnotu. Pokud řidič ignoruje tuto kontrolku, může to vést k nebezpečným situacím, jako je například defekt nebo dokonce nehoda. Proto je důležité pravidelně kontrolovat tlak v pneumatikách a pokud se kontrolka TPMS rozsvítí, ihned se tím zabývat a vyhledat příčinu.

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, odborník, Ford.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články