PRÁCE 🧰

Správný tlak v pneumatikách u motorky

10. 5. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Mnoho řidičů nejen u motocyklů ignoruje důležitost správného tlaku v pneumatikách a tím riskují svou bezpečnost. V tomto článku se budeme zabývat významem správného tlaku v pneumatikách u motorky a jak ho správně nastavit.

Tlak v pneumatikách u motorky

Články na téma tlak v pneumatikách:

  1. Kontrola tlaku v pneu - jak často a je to potřeba?
  2. Tlak v pneumatikách u motorky - právě čtete
  3. Tlak v pneumatikách u vozu Škoda Fabia
  4. Tlak v pneumatikách u vozu Škoda Octavia

Pneumatiky jsou důležitou součástí motorky, neboť ovlivňují její stabilitu a ovladatelnost. Správný tlak pneumatik u motorky je nezbytný pro optimální výkon a bezpečnost jízdy.

U motorek neexistuje jedna správná hodnota, na kterou je potřeba nahustit pneumatiku. Tlak je ovlivněn váhou motorky, konstrukcí, naladěním podvozku a nejdůležitější je typ provozu, ve kterém se bude motorka nejčastěji vyskytovat. Běžné silniční pneumatiky s homologací do běžného provozu mají nejčastěji předepsané hodnoty tlaků vepředu na 2,5 baru a vzadu 2,9 baru, tyto hodnoty se však mohou mírně lišit v závislosti na výrobci, a to je nejdůležitější ukazatel.

Správné huštění pneumatik motocyklu je klíčové pro bezpečnou jízdu. Každý motocykl má specifikovaný tlak vzduchu, který by měl být nastaven v pneumatikách. Tyto informace lze najít nejčastěji na krytu řetězu nebo na kyvné vidlici motorky, nebo na výrobcem specifikované tabulce huštění pneumatik motocyklů. Správně nastavený tlak vzduchu v pneumatikách motorky snižuje opotřebení pneumatik, zlepšuje výkon a jízdní vlastnosti a zvyšuje bezpečnost.

Pokud je na motorce nenajdete, hledejte v manuálu. Špatné nahuštěné pneumatiky na motorce mohou nepříznivě ovlivnit ovladatelnost. Kontrolovat tlak je vhodné na studených pneumatikách. Při huštění pneumatik motocyklů je nutné mít také v pořádku ventilek. Jeho kontrola je důležitá. Existují také speciální ventilky, které mají v sobě zabudovány snímače tlaku. Jeden takový snímač pořídíte za asi 1 500 korun.

Co může způsobit nízký tlak a vysoký tlak v pneumatikách

Nízký tlak v pneumatikách může zvýšit opotřebení pneumatiky. Na nízký tlak nejsou pneumatiky stavěné a může dojít ke zborcení kordu, rapidnímu snížení gripu a horší ovladatelnosti. Nízký tlak pneumatik může dále způsobit větší opotřebení a zvýšit spotřebu paliva. Naopak vysoký tlak v pneumatikách zapříčiňuje menší plochu dezénu, která se dotýká s vozovkou a tím plášť ztrácí přilnavost.

Motocyklové pneumatiky s dopravou zdarma

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, odborník, Barum.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články