PRÁCE 🧰

Dieselové vs. benzínové turbo

6. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o turbodmychadlech Typy turbodmychadel

Vznětové i zážehové motory mají svá specifika, stejně tak jejich turbodmychadla jsou malinko jinak stavěna. Nelze samozřejmě jen tak vzít turbo z benzinového agregátu, dát ho na dieselový a naopak. V čem se tak liší?

Dieselové vs. benzínové turbo

Články na téma druhy turbodmychadel:

  1. Hybridní turbo
  2. Co je to BiTurbo?
  3. Turbo Garrett vs. KKK - porovnání kvality
  4. Turbo benzín vs turbo diesel - právě čtete

Turbo diesel

Vznětová turbodmychadla mají obvykle obal vyrobený z šedé litiny. Tento materiál postačuje pro teploty kolem 850 stupňů, což je takové běžné maximum, kterého může turbo naftového motoru dosáhnout. Otáčky naftových motorů jsou většinou nižší, ale díky vyšším kompresním poměrům produkují více plynů na výstupu. Turbo na naftu tak bývá větší a mohutnější. Úkolem turbodmychadla je v tomto případě ani ne tak zvýšení tlaku, jako spíše zajištění většího přísunu vzduchu. U vznětových agregátů trpí přeplňování zanášením sazemi a stává se, že je nutné vyčistit zanesenou geometrii.

Turbo benzín

Tady už se pracuje s vyššími teplotami - klidně kolem 1 000 °C. Skříň je tedy většinou ze speciální nerezové oceli, která je schopna tomuto odolat. Konstrukce bývá obvykle menší, rotační skupina je tedy lehčí, aby se rychleji roztáčela a zároveň zvládá i rychleji otáčky měnit. Benzinový motor totiž neprodukuje zase tolik plynů, nicméně ty jsou o dost teplejší než tomu bývá u nafty. Dalším faktorem jsou samozřejmě otáčky, které jsou u benzinových turbodmychadel vyšší, což opět znamená nárůst teploty. Tahle turba není až takový problém rozpálit doslova do ruda a obvykle bývají chlazená vodou. To ale znamená složitější konstrukci a tím pádem i dražší opravy. Jestli je nějaká závada pro zážehové přeplňované motory typická, pak jsou to praskající svody.

Srovnání benzínového a naftového turba

Zdroj info: Turbo - Klima servis Pardubice.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články