PRÁCE 🧰

Hybridní turbodmychadlo

13. 4. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o turbodmychadlech Typy turbodmychadel

Pojem hybridní turbodmychadlo může mít vícero významů. Ten nejčastěji hledaný je ale ve spojení s tuningem auta a požadavkem vyššího výkonu motoru.

Hybridní turbo

Články na téma druhy turbodmychadel:

  1. Hybridní turbo - právě čtete
  2. Co je to BiTurbo?
  3. Turbo Garrett vs. KKK - porovnání kvality
  4. Turbo benzín vs turbo diesel

Když chcete ze standardního motoru vytřískat větší výkon, máte několik možností, jak toho dosáhnout. Jednou z nejefektivnějších cest je úprava turbodmychadla. Většinou se to řeší tak, že se vezme to originální turbo a zvětší se jeho kompresní komora, společně s kompresním kolem. A nejjednodušším způsobem, jak to udělat, je vzít dvě turba a složit z nich jedno - hybridní turbo.

Hybridní turbo na oktávce

Naprosto typickým příkladem je jedničková Škoda Octavia s motorem 1.9 TDI a výkonem 81 nebo 85 kW. Dává se tam střed z Audi, které mělo sice stejný motor, ale jiné turbo. Výfuková část zůstává naprosto stejná, stejně tak svody a geometrie. Mění se akorát střed, který má větší kompresorové kolo. Kompresorová komora se musí upravit a poté turbodmychadlo zvládá při hodně podobných otáčkách dodávat motoru vzduch o vyšším tlaku i objemu, při zachování stejných otáček. Pakliže budete hledat postup, jak upravit turbo nějakého jiného motoru, tak u nás se tohle bohužel ve větší míře nedělá. Doporučujeme zadat do vyhledávače „hybrid turbocharger" nebo „hybrid turbo“ ve spojení s kýženým agregátem a s trochou štěstí dostanete někdy i docela podrobný návod.

Nesmí se to přehnat

Takové úpravy lze samozřejmě dělat jen do určité míry. Při příliš velkém nepoměru rozměrů obou kol klesá účinnost v nízkých otáčkách - motor to v podstatě dost umrtví, ale probere se někde ve středních a vyšších otáčkách, kde přijde masivní kopanec. Což je samozřejmě pro běžnou jízdu dost nepraktické a hodí se to spíše u závodních aut. Hybridní turbodmychadlo tak může být překvapivě levným a zároveň účinným i trvanlivým způsobem, jak z auta vydolovat vyšší výkon.

Hybridní turbo - popis odborníka

Zdroj info: Turbo - Klima servis Pardubice.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články