PRÁCE 🧰

VIDEO: Jak změřit plnící tlak turba

18. 8. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o turbodmychadlech Základní info k turbu

Při servisu, úpravách a nastavování turba může nastat situace, že je potřeba změřit plnicí tlak turbodmychadla. Řešení je vcelku jednoduché a existuje i jednoduchá finta, jak zjistit, jestli turbo funguje.

Tlak turba: Víte, jak jej změřit?

Tlakoměr turba, kam ho zapojit?

Při měření plnicího tlaku turbodmychadla samozřejmě musíme měřit někde za kompresorovu částí turba, respektive mezi jejím výstupem a intercoolerem. Vedení se může lišit auto od auta, ale každý vůz by někde v tomto místě měl mít vlastní senzor tlaku, který posílá data do řídící jednotky. Na místo tohoto senzoru je nejlepší zapojit tlakoměr turba.

Stiskněte si hadici

Existuje ale ještě jeden způsob, jak ověřit, zdali turbo funguje nebo nefunguje. Nedoberete se sice přesné hodnoty tlaku turba, ale pro orientační ověření funkčnosti přeplňování to stačí. Jediná nevýhoda je, že se tenhle fígl dá použít jen u turbodmychadel, která mají na výstupu nasávaného vzduchu gumovou hadici. Tu stačí stisknout pevně rukou a pak musí někdo, kdo sedí v autě, přidat plyn. Běžný člověk hadici rukou zmáčknutou neudrží a ucítí, jak mu tlak přeplňování roztahuje prsty od sebe.

VIDEO: Jak změřit tlak turba a kam zapojit budík na tlak

Zdroj info: Turbo - Klima servis Pardubice.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články