PRÁCE 🧰

Tip na výlet autem: Třeboňské rybníky

6. 11. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Tentokrát se podíváme autem k symbolu Jihočeského kraje. Jedná se o nekonečnou spleť vodních ploch, které zrcadlí nebe a za mračného dne lze pozorovat krásné odlesky od hladiny. Návštěva rybníků je vhodná po celý rok.

Tip na výlet autem: Výlet třeboňské rybníky

Již tradiční místo, odkud na výlet vyrážíme, je Praha. Ačkoli se může zdát cesta daleká, tak není. Z Prahy do Třeboně je to zhruba 140 kilometrů a nejlépe uděláte, když se vydáte směrem na Benešov, dále pak přes Tábor a Veselí nad Lužicí. Do Třeboně je to pak už jen kousíček. Už po výjezdu z Veselí si můžete povšimnout proměnlivé krajiny, která se začne nořit do vodních ploch.

Třeboň jsme zvolili jako neutrální místo, kde se navíc můžete dobře najíst. Pokud se vám na rybníky nechce cestovat vlakem, pak můžete jet samozřejmě autem a do Třeboně vůbec nezajíždět. Na druhou stranu samotné město je velmi půvabné a před dlouhým pěším výletem je vhodné se občerstvit - nebo naopak nejdříve absolvovat cestu, a pak se až občerstvit.

Výlet třeboňské rybníky

My doporučujeme restauraci Krčma u Kellyho. Jedná se o staročeskou kuchyni a v menu naleznete velmi vtipné názvy jídel, naštěstí pod nimi jsou maličkými písmenky napsány vysvětlivky, takže nebudete překvapeni, co nakonec na talíři naleznete. Pokud byste chtěli ale něco modernějšího, pak můžete zavítat do restaurace Beseda. Samozřejmostí je, když už se nacházíte v "kraji rybníků", abyste ochutnali tradiční pokrm, kterým jsou kapří hranolky. K dostání jsou v obou zmíněných restauracích.

Po obědě je to už na vás. Můžete se vydat cestou zpět autem nebo vyrazit z vlakového nádraží. Lístek stojí 23 korun. My měli jasno a jeli vlakem, protože jsme v Třeboni zůstávali několik dní. Pro vás bude asi výhodnější vzít auto a dojet na místo určení. Tak či tak cílová stanice se jmenuje Frahelž.

Oblast výletu

Procházka začíná za řekou Lužnicí, která se nachází opravdu jen kousíček od vlakové zastávky. Bylo by vhodné tedy zkusit zaparkovat někde poblíž. Celá trasa kolem Nadějské rybniční soustavy - pokud ji opravdu půjdete celou - je dlouhá 10 kilometrů. Vede tudy hned několik turistických tras. Samozřejmě nemusíte jít celou trasu, pokud nejste zvyklí chodit, pak je jasné, že si dáte třeba jen tři kilometry. Každý podle svých sil.

Tato rybniční soustava patří k těm nejhezčím a také nejvzácnějším, které naleznete na Třeboňsku. Hlavními rybníky, které určitě musíte navštívit jsou Naděje a Skutek. Jedná se vůbec o první rybníky této rybniční soustavy a založil je Jakub Krčín v letech 1577 až 1579. Možná si přeci jen trošku zajdete, a tak si nezapomeňte vzít vhodnou pevnou obuv. Není nic horšího, než mít puchýř jako blázen a být daleko od auta. Na podzim se hodí spíše gumáky, kvůli případnému bahnu.

Výlet třeboňské rybníky

Soustava rybníků je také vhodná pro všechny, kteří rádi pozorují ptáky a nevadí jim hodiny čekat, než spatří toho svého vysněného. Rybníky jsou plné života a nachází se zde mnoho druhů zvířat. Pokud budete mít velké štěstí a trpělivost, pak je celkem možné, že zahlédnete i vzácného ledňáčka nebo nad hlavou prolétajícího orla mořského (jeho stálé zimoviště se nachází hned vedle v přírodní rezervaci Rod). Při procházce ale stejně častěji uvidíte volavky, racky, labutě nebo kachny. Jen pozor, abyste nedělali příliš velký hluk, mohli byste totiž vyplašit i vydru říční.

Zdroj médií: redakce.

Fotogalerie (13 fotek)

Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články