PRÁCE 🧰

Poznejte hrad nacházející se v soutoku Vltavy a Otavy

1. 7. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Dnes navštívíme hrad, který spadal do državy slavných rodů z české historie. V poslední době je dějištěm a kulisou pro historické seriály a české i zahraniční filmy. To ale nebrání ničemu, abyste se na něj s námi vydali. Přinášíme vám tip na výlet autem na hrad Zvíkov.

Tip na výlet: Hrad Zvíkov

Trocha historie na začátek

Tam, kde se vlévá Otava do Vltavy najdete skalnatý ostroh, na kterém stojí hrad postavený ve 13. století. Vybudovat jej nechal pravděpodobně Václav I., a tedy linie Přemyslovců jej vlastnila celé jedno století, posléze hrad okupovaly další slavné rody - mezi nimi například Rožmberkové, Švambergové a nakonec také Schwarzenberkové. Nyní je hrad státní.

Hrad Zvíkov zde nevznikl náhodou, ostatně jeho strategické umístnění bylo velmi výhodné, protože se jen obtížně dobýval. Již v pravěku tak zde bylo osídlení chráněné vodou a skálou od zbytku světa. Zajímavostí je, že než byla vybudována Orlická přehrada, stálo původní osídlení vysoko nad řekou na kopci, jakmile se přehrada postavila, stoupla hladina vody o více jak 25 metrů do současné podoby.

Celá dominanta hradu vynikne i z ptačí perspektivy, a pokud tedy budete mít někdy šanci se proletět letadlem, určitě využijte šanci vidět hrad z výšky. Celé to pak dostane zcela jiný rozměr vnímání. Ostatně jako cokoliv viděno ze vzduchu.

Kudy na hrad Zvíkov a vstupné

Výlet na hrad nás zavede až do jižních Čech, přesněji do oblasti Písecka. Samotný hrad leží od Písku zhruba 20 kilometrů. Autem se sem z Prahy dostaneme zhruba za hodinu a kousek - záchytným bodem je obec Zvíkovské Podhradí. Stačí z Prahy vyrazit po strakonické a rovně za nosem. Za Čimelicemi hlídejte cedule, protože tam na vás vykoukne ta k hradu.

Parkoviště se nalézá na trošku vzdálené ploše, ale vydáte-li se za nosem, nemůžete hrad minout. Nebo se stačí řídit zelenými turistickými značkami. V době naší návštěvy tu nebylo příliš aut a v boudě, ve které se většinou nalézá asi výběrčí daní, tedy poplatků za parkování, nebylo nikdo. Zaparkovat šlo kdekoliv.

výhled ze Zvíkova

Z parkoviště na hrad je to jen pár minut a necelých 400 metrů po zpevněné cestě. Pokud se vám nechce platit vstupné za prohlídkový okruh bez průvodce, pak se můžete porozhlédnout po okolí a dostat se až na břeh, od kterého to jsou jen dva kroky do vody. Ze všech koutů jsou mimo jiné nádherné výhledy, jak na řeku, tak i do dálky. Kdo by ale přeci jen chtěl poznat útroby hradu, ten si musí koupit vstupenku. Dospělí od 25 let platí 120 korun, studenti, senioři a držitelé ZTP a ZTP/P platí 100 korun. Děti to mají do šesti let zdarma a ty starší za 60 korun. Hrad lze navštívit od úterý do neděle. S ohledem na dobu koronavirovou je nutné dodržovat určitá opatření.

Zajímavosti i pověsti

Kulisy zvíkovského hradu jste mohly zahlédnout v některých historických seriálech a především filmech. A tak nějak nepřímo doporučujeme k shlédnutí Soumrak templářů, kde si hradu užijete dosyta, stejně jako historie. Mezi kinematografická díla se řadí například český nejdražší film Barthory. Dále pak ještě Princ a já 2, Maharal - Tajemství talismanu, Sedmero krkavců, Lotrando a Zubejda, Jak chutná láska, Lhář a jeptiška a nebo třeba také Hon za svobodou.

Co se týká pověstí, ty jsou někdy až strašidelné. Například se traduje, že ten kdo přespí v Korunní síni, ten pak do roka zemře. Zvěsti jsou i o tzv. zvíkovském raráškovi, který zde údajně straší. Rovněž je tedy vhodné se Korunní síni vyhýbat obloukem. Na druhou stranu podle tohoto ducha se jmenuje i alkoholický nápoj. Jak se říká, všechno zlé, je pro něco dobré. 

Jedna z dalších pověstí vypráví o tajné chodbě vedoucí do gotické kaple. Touto chodbou se v případném nebezpečí a napadení hradu mohli dostat lidé ven. Jenže, aby unikli do bezpečí, museli by se poprat nebo přelstít pekelné psy. Zda-li tam opravdu jsou, to nikdo neví.

Zdroj médií: redakce, depositphoto.

Fotogalerie (9 fotek)

Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články