PRÁCE 🧰

Povinná výbava auta v Německu: Co všechno je její součástí v roce 2024?

26. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Míříte autem do Německa? Ještě před tím, než vyrazíte, překontrolujte si aktuální složení povinné výbavy auta. Co patří do té německé a liší se nějak od té, na kterou jsme zvyklí u nás v Česku? Máme pro vás aktuální informace pro rok 2024.

Jaké je složení povinné výbavy do Německa v roce 2024

Jak vypadá povinná výbava auta v Německu a roce 2024?

Do aktuální povinné výbavy u našich německých sousedů patří:

  1. Reflexní vesta
  2. Autolékárnička
  3. Výstražný trojúhelník

Přečtěte si také: Dálnice v Německu jsou pro osobáky stále bezplatné

Víte, že: Existuje takzvaná Vídeňská úmluva o silničním provozu? Tato úmluva sjednocuje mimo jiné povinnou výbavu vozidla, definici technické způsobilosti vozidla k provozu, skupiny řidičských oprávnění apod.

Co to znamená v praxi? Především to, že vozidlo musí mít povinnou výbavu v souladu se zákony státu, kde je registrováno.

Některé země ovšem tuto úmluvu "obchází" tím, že stanovují "povinnou výbavu řidiče". Proto vždy doporučujeme detailně prostudovat, co všechno se v povinné výbavě země, do které budete vyrážet, nachází.

Reflexní vesta je součástí povinné výbavy auta v Německu

Na rozdíl od některých jiných evropských destinací ale platí tato povinnost pouze pro vozidla registrovaná v Německu. Pro vozidla s jinou registrační značkou tato povinnost neplatí. To ovšem za předpokladu, že neřídíte firemní vozidlo. V takovém případě je i pro vás vesta taktéž povinná.

Povinná výbava auta do Německa zahrnuje i autolékárničku

A to opět pouze pro řidiče vozidel registrovaných v Německu. U ostatních vozidel je autolékárnička pouze doporučená. Přesto ji z auta při cestách k našim německým sousedům nevyndávejte. Jakmile přejedete hranice zpět do Česka, už se na vás tato povinnost vztahuje. Navíc nikdy nevíte, kdy se vám může autolékárnička při nečekaných událostech hodit.

Výstražný trojúhelník není součástí jen povinné výbavy v Německu

Součástí povinné výbavy v Německu je i výstražný trojúhelník. Ten je opět povinný pouze pro vozidla s německou registrační značkou. Pro vozidla s jinou RZ platí pravidla stejná, jako jsou v zemi jejich původu. Protože je u nás výstražný trojúhelník součástí povinné výbavy, raději ho z vozidla opět nevyndávejte a připomeňte si pravidla pro jeho použití.

Jak je to s hasicím přístrojem?

Na rozdíl třeba od Polska, kde hasičák spadá do povinné výbavy auta registrovaného v Polsku, ale také povinné výbavy řidiče z kteréhokoliv jiného státu, součástí povinné výbavy auta do Německa hasicí přístroj není. Informace se týká nejen vozidel registrovaných v Německu, ale také řidičů, kteří sem přijíždějí z okolních zemí.

Pozor na cesty s dětmi

Pokud do Německa cestujete s dětmi do 150 cm nebo 12 let, je pro vás povinné převážet je v odpovídající autosedačce. Zároveň myslete na to, že děti do 3 let musí být přepravovány v sedačce proti směru jízdy a děti do 150 cm nebo 12 let nesmí sedět na přední sedačce, pokud vozidlo není vybaveno airbagem, který lze vypnout.

Zdroj info: Cebia, Axa assistance, Ušetřeno.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články