PRÁCE 🧰

Poradíme vám: Celoroční pneu a označení

15. 4. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

Celoroční pneumatiky poskytují dobré jízdní podmínky bez ohledu na roční období nebo na to, zda je vozovka mokrá nebo suchá. Jak poznat celoroční pneumatiky? Mají nějaký symbol nebo podle specifického vzorku?

Jaké je označení celoročních pneumatik

Články na téma pneumatiky na celý rok:

  1. Celoroční pneumatiky a zákon
  2. Jaké je označení celoročních pneumatik - právě čtete
  3. Hlavní výhody celoročních pneumatik Nokian
  4. Celoroční pneu mají i svá negativa
  5. Celoroční pneumatiky. Jde o vhodnou a bezpečnou alternativu ke klasickým zimákům? - již brzy

Při pohledu na dnešní ceny nových pneumatik mnoho řidičů dává přednost celoročním pneumatikám. Určitě však není vhodné se nechat zlákat levnými celoročními gumami – jak z konstrukčních důvodů, tak hlavně z těch bezpečnostních. Pokud plánujete pořízení celoročních pneumatik, rozhodně je vhodné si připlatit za kvalitu.

S celoročními pneumatikami ušetří nejvíc řidiči, kteří za celý rok najedou méně než 10 000 kilometrů – a to většinou pouze po městě. V takovém případě totiž nestihnou sjet letní ani zimní pláště na zákonný limit dřív, než jsou pláště starší víc než pět let – v tuto dobu je obecně vhodné měnit pneumatiku, která může být vlivem jízdy a UV záření už zteřelá, popraskaná, a tudíž pro řidiče a spolujezdce potenciálně nebezpečná.

Jak poznat celoroční pneumatiku?

Celoroční pneumatiky se na bočnici označují symbolem vločky a slunce, popřípadě i se spojením All Season (Continental/Pirelli), CrossClimate (Michelin), 4Season (Goodyear/Nexen) nebo All Weather (Matador/Sava). Většina celoroček disponuje směrovým dezénem. Jedná se o šípový design, který má dobrý záběr po celé své ploše. Tím dobře odvádí vodu i sníh. Nevýhodou takového dezénu je slabší boční vedení, vyšší hlučnost a horší stabilita. Na auto musí být směrové pneumatiky montovány ve směru rotace. Ten poznáte podle šipky a nápisu „Rotation“, které by měly být po směru jízdy.

Celoroční pláště mají oproti letním pneumatikám měkčí směs – proto v létě dochází k většímu „sjíždění“, než je tomu u klasických letních plášťů. V zimě ale celoročky naopak vydrží podstatně déle než zimní pneumatiky. Celoroční pláště mají své výhody i nevýhody, o kterých se můžete dočíst v našem dalším článku.

Levné celoroční pneu s dopravou zdarma

Zdroj info: Tyrepower, Autoexpert, Fueltek.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články