PRÁCE 🧰

Oprava čelního skla: Cena a dostupné možnosti

26. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Prasklé přední sklo je dost otravná nepříjemnost. Tak jako tak zabere řešení nějaký čas a někdy i znatelné finanční prostředky.

Oprava čelního skla: Cena a jaké máte možnosti?

Výměna čelního skla

Když se prasklina na skle objeví, máte několik možností. Tou nejlepší je, když třeba auto, od kterého odlétl kamínek zastavíte a s řidičem se domluvíte na hrazení z jeho pojistky. Pravděpodobnost, že na to dobrovolně kývne není vysoká, ale stává se to. Následně se vše vyřizuje přes pojišťovnu a vám jako poškozenému zbude jen starost o to, jestli vám tam v servisu dají originální čelní sklo, nebo lacinou náhražku. Pojišťovny to totiž zkoušejí tak trochu "šulit" a rády proplácejí jen ty nejlevnější náhradní díly.

Výměna čelního skla a cena

To je tedy pro mnoho lidí zdaleka nejlepší scénář. Nese s sebou ale určitá negativa - musíte vůz někam dovézt a nějaký čas budete bez něj. Když to platí pojišťovna, je to víceméně gratis, pokud si nové čelní sklo budete platit sami, počítejte dva tisíce korun a více. Pozor, u novějších aut se s tím pojí i kalibrace radarů, senzorů a kamerových systémů, které jsou za čelním sklem schované. Jak tam něco takového je, cena je obvykle 10, 20, ale klidně i víc jak 50 tisíc korun. Proto pokud si budete platit opravu sami, raději si dopředu cenu zjistěte.

Oprava praskliny čelního skla

Často je ale scénář takový, že se prasklina na čelním skle objeví tak nějak "samovolně". Respektive možná tušíte, kde jste k ní mohli přijít, ale projevila se až za chvíli nebo za několik dní. To se stává vcelku běžně a podobně běžný scénář je, že zůstane jen vyštípnutý kousek čelnního skla a objeví se vlásečnicová prasklina. V takovém případě se podívejte na čelní sklo zvenčí a klidně si sáhněte - je-li v ploše důlek, dá se docela dobře a relativně levně opravit. Většina firem tímto se zabývajících si účtuje za opravu pryskyřicí do 1 000 korun. Problémem jsou větší praskliny čelního skla - poškození od dopadu kamínku nesmí být větší než 6 milimetrů a prasklina by neměla být delší jak 10 centimetrů.

Oprava čelního skla svépomocí

Oprava čelního skla se dá realizovat i doma. Stačí si koupit sadu, kde je vše potřebné a pustit se do práce. Po očištění praskliny od mechanických nečistot a odmaštění místa, se do ní nanese lepidlo (pryskyřice) a následně se nechá zatvrdnout. Výsledek, pokud si člověk dá záležet, je takový, že poškození prakticky není vidět. Často je to tak nejvýhodnější možnost a popravdě i časově nejméně náročná.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články