PRÁCE 🧰

Jak funguje operativní leasing

25. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat operativní leasing Základní info k operativnímu leasingu

Přemýšlíte o operativním leasingu na auto? Ostatně je to jednoduchá cesta, jak získat poměrně rychle auto k užívání a v našem článku se podíváme jak  takový operativní leasing funguje.

Jak funguje operativní leasing

Proč si pořídit zrovna operativní leasing?

Slovo operativní naznačuje, že půjde o rychlou a krátkodobou věc. To znamená, že pronájem auta skrze operativní leasing není dlouhodobou záležitostí na desítky let. Průměrná doba užívání je zhruba 1 - 3 roky. Následně si ve většině případů pronajímatelé vybírají nový vůz na novou smlouvu nebo jej odkoupí.

Aby si pronajímatel mohl nějaký vůz vybrat, musí v první řadě leasingová společnost zakoupit auta. Ta následně katalogizuje, včetně všech důležitých informací o vozidle, nevyjímaje ceny a fotografií. Důležité je si ale uvědomit, že ačkoli si člověk auto od leasingovky pronajme, jakmile skončí platnost leasingu, auto stále zůstává majetkem vlastníka - nikoli tedy pronajímatele. Zde je zásadní rozdíl mezi finančním leasingem a tím operativním.

Jeví se to tedy jako ideální kompromis mezi zakoupením nového vozu za hotové peníze a ve splátce úvěru. Ačkoli je vhodné si spočítat, jestli se vám pronájem opravdu vyplatí s ohledem na to, že auto nebude nikdy vaše. Na druhou stranu veškeré nepříjemnosti, včetně servisních zákroků nebo dopravních nehod jdou za vlastníkem vozidla a ten je také řeší. Pro tyto účely je vhodné si přečíst ve smlouvě i případnou část o spoluúčasti.

Pokud byste si po skončení pronájmu chtěli auto koupit, tak i tato varianta je možná. Ačkoli zde je opět nutné hodně počítat, abyste vůz nepřeplatili a spíše jej pořídili za nižší částku než je obvyklá kupní cena. O tom, ale zase někdy jindy v jiném článku.

Splátky a jak funguje operativní leasing

Každý měsíc vám z účtu bude stržena fixní částka (samozřejmě je nutné odchozí službu nejprve nastavit), která bude v sobě obsahovat několik položek. V odchozí částce je započítaná amortizace vozu, zákonné pojištění, servisní náklady a také administrativní poplatek a samozřejmě samotná částka pronájmu auta a další.

Splátky mohou být buď v základním nebo komplexním balíčku. Záleží na tom, jak se s leasingovkou domluvíte nebo co nabízí. V základní verzi je v částce zahrnutý pronájem vozidla a povinné a dobrovolné pojištění. V komplexním jsou pak ještě asistenční služby, servisní služby, dálniční známka a případné přezouvání pneumatik.

Je tedy nutné se seznámit s veškerými podmínkami ve smlouvě, ať víte, co platíte a co si budete muset sami zařídit. Stejně tak, pokud budete auto pronajímat například na živnost, informujte se, zda-li je ve splátce zahrnuta silniční daň a poplatek za využití autorádia.

Pozor na to, co splátka nepokrývá!

Jakmile spácháte dopravní přestupek, leasingová společnost vám zašle výzvu k uhrazení sankce. Další, co si musíte uhradit jsou samozřejmě pohonné hmoty, voda do ostřikovačů nebo případná aditiva. U základního balíčku splátek bude nutné si zaplatit i dálniční známku.

Zdroj info: LeasePlan, Měšec.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články