PRÁCE 🧰

Operativní leasing na stále delší dobu? Může za to nedostatek aut i čipů

9. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat operativní leasing Základní info k operativnímu leasingu

Operativní leasing je v dnešní době jedním z nejrychlejších a nejpohodlnějších způsobů, jak jezdit v novém autě. Doba, na kterou ho leasingové společnosti uzavírají, se ale neustále prodlužuje. Na vině je nedostatek nových automobilů, náhradních dílů i čipů.

Smlouvy na operativní leasing jsou stále delší

Články na téma operativní leasing:

  1. Existuje operativní leasing na ojetá auta?
  2. Přenechání operáku na auto
  3. Jak funguje operativní leasing
  4. Co to je operativní leasing a kdy se vyplatí?
  5. Smlouvy na operativní leasing jsou stále delší - právě čtete

Operativní leasing ve zkratce

Operativní leasing představuje jednoduchý způsob, jak na předem domluvenou dobu získat nové auto i s minimem finančních prostředků. Na rozdíl od klasického úvěru, kdy si na pořízení vozidla půjčíte peníze u banky nebo nebankovní společnosti a vůz je okamžikem koupě váš, vůz zapůjčený prostřednictvím operativního leasingu patří stále leasingové společnosti. Většinou si můžete auto na leasing „vypůjčitna 24 až 60 měsíců. Po uplynutí této doby můžete leasing prodloužit nebo vůz vrátit a vypůjčit si třeba nový.

Výhodou operativního leasingu je, že mimo paliva a sjednané částky za propůjčení vozu, se s ním již nepojí žádné další dodatečné náklady. Nemusíte tak většinou řešit ani povinné ručení nebo havarijní pojištění, které bývá součástí balíčků leasingových společností. Jednou z podmínek operativního leasingu je ovšem roční nájezd, který se pohybuje v řádech několika tisícovek kilometrů. Pokud sjednaný počet překročíte, leasingová společnost vám na konci pronájmu nadbytečné kilometry doúčtuje dle dohodnuté sazby.

Smlouvy na operativní leasing jsou stále delší

O třetinu delší „operák“

Operativní leasing na auto využívají nejen jednotlivci, ale zejména firmy. A právě ty také dle zástupců jednotlivých leasingových společností v posledních letech prodlužují kontrakty až o třetinu původní doby. Délka operativního leasingu na nová auta se proto v posledních pěti letech zvýšila na průměrných 39 měsíců!

Důvodů je rovnou několik. „Jedním z nich je nedostatek nových vozů na trhu kvůli vysoké poptávce a s tím spojené prodlužující se dodací lhůty. Nedostatek vozů v posledních letech způsobily mimo jiné chybějící díly, zejména čipy, a také váznoucí logistika kvůli covidové pandemii,“ uvedl manažer Toyoty pro operativní leasing Kinto One Petr Najman.

Smlouvy na operativní leasing jsou stále delší

Dvouletá dodací lhůta

Na některé modely vozů se vzhledem k chybějícím dílům i čipům čeká 12 až 24 měsíců. Pokud tak firmám končí stávající smlouva u leasingové společnosti, snaží se jí prodloužit, protože na nový vůz si zkrátka nemohou dovolit čekat. Řada společností, které operativní leasing poskytují, je na tuto situaci připravena a zákazníkům vychází vstříc. Nemusí to být ovšem pravidlem.

Pokud například dealer leasingové společnosti garantoval odkup vozidla budoucímu zájemci a potenciálnímu novému majiteli, a tuto podmínku uvedl do smlouvy, s prodloužením pravděpodobně příliš nepochodíte. Problém může nastat i v situaci, kdy má leasingová společnost nasmlouvané další kontrakty, které na vypůjčený vůz průběžně navazují, či nedrží dostatečný počet nových vozů „skladem“.

Čtvrtina aut v Česku je na leasing

Nedostatek nových vozů, náhradních dílů a čipů v kombinaci s dlouhými dodacími lhůtami můžou být pro firmy i jednotlivce značnou komplikací. Podle údajů České leasingové a finanční asociace bylo totiž loni operativním leasingem financováno zhruba 52 000 nových vozů, což je více než čtvrtina z jejich celkového počtu.

Ze statistik výše zmíněné asociace také vyplývá, že nejvíce si na operativní leasing bereme osobní vozy (42,7 %), za kterými následují stroje a zařízení (22 %). Těm šlapou na paty vozy nákladní (21,4 %). Zajímavostí je, že leasingové společnosti řeší i pronájem autobusů a trolejbusů nebo IT, kancelářské a komunikační techniky.

Zdroj info: Kinto, Arval, Česká leasingová a finanční asociace.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články