PRÁCE 🧰

Jak na přenechání operativního leasingu na auto

14. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat operativní leasing Základní info k operativnímu leasingu

Operativní leasing je způsob, jakým si můžete zajistit vůz bez toho, abyste museli ihned zaplatit celou sumu. V určitých případech je možné ho i přenechat dalšímu uživateli.

Přenechání operáku na auto

Co je to operativní leasing

Pokud si chcete pořídit vůz a nemáte na zaplacení jeho plné ceny, máte několik možností. Jednou z nich je i operativní leasing. Má řadu výhod i nevýhod a je jen na vás, co u vás převáží.

Mezi hlavní výhody operativního leasingu patří to, že nebudete potřebovat akontaci. Za vůz nezaplatíte ani korunu dopředu, jediné, co budete muset platit, jsou pravidelné měsíční splátky.

Díky operativnímu leasingu si budete moct neustále užívat jízdy v novém voze. Operák se sjednává na dobu určitou, která se pohybuje v řádu jednotek let. Po skončení tohoto období auto vracíte společnosti, která vám leasing poskytla a můžete si vybrat nový vůz a využívat ho stejným stylem.

Z toho ale vyplývá hlavní nevýhoda operativního leasingu. Auto, které využíváte, není vaším majetkem. Po celý čas, kdy operativní leasing běží, je vlastníkem vozu leasingová společnost.

To vás ale zároveň zbavuje některých starostí, které byste s vlastním vozem měli. Leasingovka platí povinné ručení i havarijní pojištění. Na její účet jdou také náklady na provoz auta jako jsou pravidelné prohlídky nebo servis.

Jak na přenechání operativního leasingu

V případě, že si pořídíte auto na operativní leasing a v jeho průběhu zjistíte, že je to pro vás z jakéhokoliv důvodu nevýhodné, můžete si přivodit řadu problémů. Za zrušení operativního leasingu před domluveným ukončením vám od leasingové společnosti může přijít mastný účet.

Další variantou je přenechání operativního leasingu. Pokud seženete někoho, kdo váš leasing přebere, nebude vás to rozhodně stát tolik. Nejdřív byste ale měli projít smlouvu o leasingu, případně kontaktovat společnost, která vám ho poskytla a zjistit veškeré podmínky přenechání.

Na druhou stranu, pokud nechcete čekat na to, až bude vybrané auto dostupné u leasingové společnosti, projděte si inzeráty s názvem přenechám operativní leasing nebo přenechání operativního leasingu. Na internetu jich vždy najdete řadu. V tomto případě byste ale měli projít veškeré podmínky a být obezřetní.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články