PRÁCE 🧰

Nenechte se na dovolené okrást. Pozor na pasti na turisty!

15. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Stává se to každý rok stovkám, ba dokonce tisícům lidí, kteří se z dovolené vrátí o něco chudší, než původně plánovali. Pasti na turisty jsou snad všude po světě a je to často docela výnosný „byznys“.

Jak se nenechat okrást na dovolené

Abychom předešli nechtěné mystifikaci, tak na úvod jenom upozorníme, že Evropa je na tom ve srovnání například s Asií a Jižní Amerikou ještě poměrně dobře. Zejména u Čechů populární Chorvatsko je skutečně bezpečné, stejně jako třeba sever Itálie nebo Polsko. Největší podíl v těchto částech světa má „non-violent criminality“, což znamená, že při okrádání nedochází k násilí.

Turistické pasti

O tomto by se dala napsat celá kniha. Nicméně pokud bychom měli vyslat jedno jasné varování, pak platí, že ta nejkřiklavější a nejhlasitější nabídka je obvykle i ta nejméně výhodná. Ať už se jedná o směnárny nebo naháněče, kteří se vám snaží „doporučit“ nejvýhodnější taxi, je obvykle nejlepší se trochu rozhlédnout a zpravidla v řádu desítek sekund narazíte na stejnou službu za poloviční cenu.

Vždy, pokud je to alespoň trochu možné, se ptejte na cenu předem. Ujasněte si s poskytovatelem služby nebo zboží, jaká bude finální cena. Pakliže je mezi vámi jazyková bariéra, napište ji na kousek papíru i s měnou, ve které proběhne platba a nechejte si ji od druhé strany odsouhlasit. Zároveň se ujistěte, že třeba za výlet lodí budete platit tuto cenu buď za jednoho, nebo za všechny. Prostě aby bylo jasné kolik a za co.

Restaurace

V Itálii je standardem tzv. coperto. Jedná se o příplatek za službu, tedy jakousi formu spropitného. Bývá uvedeno na jídelním lístku a posléze i na účtence. Když už jsme u toho jídeláku, tak dokud ho neuvidíte, raději si nic neobjednávejte. Snad v každém větším městě funguje jedna nebo dvě restaurace, které jsou vyložené pasti. Dozvíte se, co si můžete dát, ale nejste upozorněni na cenu a lístek s cenami dostanete až na vyžádání nebo vůbec. Jestliže neznáte cenu jídla, které se objednáváte, jste na nejlepší cestě k tomu, zaplatit za talíř rozvařených špaget třeba 1200 korun, případně tam probíhají různé čachry s kurzy měn a podobně (najděte si třeba Caffe Romana ve Splitu).

Kapsáři

Památky, náměstí, pamětihodnosti a zkrátka místa s vysokou koncentrací lidí, kde jsou turisté namačkáni jeden na druhého. Ideální jsou třeba okolí katedrál nebo velkých soch, kde každý hledí vzhůru. Stačí chvilička a jste bez peněženky, mobilního telefonu nebo třeba foťáku. Máme jednu velmi osvědčenou radu, jak snížit riziko, že vám někdo vezme něco z batohu – přehoďte si ho ze zad na břicho.

Z dalších doporučení musíme zmínit třeba ponechání hotovosti v trezoru na hotelu. S sebou si do města vezměte jen minimum, třeba 20 eur. Platební karty nemějte u sebe, ale uložené v platební aplikaci v telefonu. Hodí se i pas, který v případě ztráty nebolí tolik jako občanský průkaz. Všechny dokumenty doporučujeme vyfotit si před odjezdem na dovolenou do smartphonu. A když jsme u toho chytrého zařízení, tak to samozřejmě mějte chráněné heslem nebo skenem obličeje. Když už vám ho někdo odcizí, nedostane se do něj.

Kapsáři a zlodějíčci operují ve skupinkách a mají nejrůznější strategie. Někdy vás obejmou jakože si vás spletli se starým známým a mezitím vám vyberou kapsy. Jindy se stanete součástí nafingované tlačenice, kde se stane to samé. Zkrátka mějte se na pozoru a v případě, že se k vám někdo přitočí, dejte si ruce na kapsy, případně chytněte pevně svůj batoh nebo kabelku.

Okradli vás někdy na dovolené? Dejte nám vědět v komentářích!

Zdroj info: tripadvisor, google maps.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články