PRÁCE 🧰

Na co si dát pozor při převážení nábytku

15. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Rozhodli jste se při stěhování nebo nákupu nového kusu nábytku o převoz svépomocí? Pak byste měli dát pozor na nejčastější chyby, které přitom můžete udělat.

Přeprava nábytku - na co si dát pozor?

Články na téma převoz nábytku:

  1. Přeprava nábytku - na co si dát pozor? - právě čtete
  2. Přeprava nábytku od prodejce, jak na to?
  3. Převoz nábytku svépomocí
  4. Půjčení vozíku nejen na stěhování

Ukládání nákladu na vozík

Jednou ze zásadních věcí je správné rozložení věcí na vozíku. Při nakládání by měla zátěž být rovnoměrně rozmístěna jak nad předozadní osou, tak i nad tou pravolevou. Tím si usnadníte nejen cestu, ale i vykládání nábytku. Pokud byste například naložili většinu váhy do přední části, nemuseli byste být schopni doma vozík odpřáhnout. V případě, že byste maximum nákladu neumístili rovnoměrně na střed, zatěžovali byste nadměrně tažné zařízení, které by takovou váhu ve výsledku nemuselo zvládnout.

Když povezete dlouhý nebo široký náklad, je třeba se zamyslet nad přesahy. Základním vodítkem je maximální přesah určený zákonem. Ten jasně říká, že náklad smí přečnívat nejvíce jeden metr dopředu nebo dozadu a maximálně 40 centimetrů do stran. Zároveň musí být jasně označen červeným praporkem o rozměrech 30 x 30 centimetrů.

Prostorové vnímání s naloženým vozíkem

Když už máte nábytek nebo jiný náklad na přívěsu naložený, neměli byste na něj v průběhu cesty zapomenout. V každém případě bude nutné přizpůsobit styl jízdy. To platí obzvlášť v případě, že se jedná o vysoký náklad a navíc například fouká vítr. Při neopatrné jízdě totiž riskujete převrhnutí celého přívěsu.

Pozor byste si měli dávat i v místech s nízkými nebo úzkými průjezdy. S vlastním autem víte, co si můžete dovolit a kde všude bez problémů projedete. A tak i když se s vozíkem vydáte trasou, kterou znáte, měli byste být pořád ve střehu.

Další věcí je pak zajíždění do garáží. Ať už těch u nákupních center, v parkovacích domech nebo do vlastní. Nikdo se asi nechce zaseknout v příliš nízkém prostoru a pak řešit, jak z toho ven. A to do toho nepočítáme případné poškození převážených kousků nábytku a samotného přívěsu.

Zdroj médií: Bára Ulrychová.

Podobné články