PRÁCE 🧰

Deaktivace omezovače rychlosti a proč to nedělat

15. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Deaktivaci omezovače rychlosti vám dnes udělají ve většině autoservisů. Je to však bezpečné a proč to nedělat?

Omezovač rychlost auta a jeho deaktivace

Omezovač rychlosti povinný pro nová auta

Evropský parlament rozhodl, že od roku 2022 budou mít všechny nové automobily povinný omezovač rychlosti, který dohlédne na to, aby se dodržovala zákonem nařízená maximální rychlost na všech komunikacích. Omezovač rychlosti je pouze doplňkovou funkcí tempomatu.

Toto zařízení umožňuje předvolit maximální rychlost vašeho vozu. Omezovač rychlosti auta je v dnešní době spojován s novými moderními systémy, které využívají elektricky ovládanou škrtící klapku (u benzinových motorů) nebo elektricky řízené vstřikovací čerpadla (u dieselových motorů). Podle rozsáhlých studií má tato funkce omezení rychlosti snížit úmrtnost až o 20 %.

Co je omezovač rychlosti?

Zatímco tempomat umožnuje udržovat vašemu vozu navolenou rychlost a v případě potřeby jej snížit či zvýšit, úkolem omezovače je pouze zabránit řidiči jet rychleji, než kolik si předem zvolil. V případě, že řidič dosáhne předvolené rychlosti, nedojde při dalším stlačování plynu, k jejímu zvyšování.

V případě krizové situace zní tohle zařízení docela nebezpečně, naštěstí tohle automobilky vyřešily tím, že v případě takovéto situace stačí prudce prošlápnout pedál akcelerace a překonat tlakový odpor spínače jeho koncové polohy. V této chvíli se omezovač rychlosti dočasně deaktivuje a vaše vozidlo může nabrat vyšší rychlost. K následnému opětovnému zapnutí dojde při brzdění a zpomalení.

Omezovač rychlost auta a jeho deaktivace

Nebezpečí hrozící při deaktivaci omezovače rychlosti

Vypnutím omezovače rychlosti sice můžete využít maximální potenciál vašeho vozidla, avšak hrozí zde určitá rizika, která vás následovně mohou donutit hrábnout hlouběji do kapsy. Omezovač rychlosti v první řadě šetří vaši peněženku na zbytečných poplatcích za překročení povolené rychlosti.

Po deaktivaci omezovače rychlosti v neautorizovaných servisech u nového automobilu, vám nemusí být uznána záruční oprava, nebo dokonce můžete o celou záruku na nové auto přijít. Kvůli neprofesionální deaktivaci můžete automobil nenávratně poškodit a může se stát nebezpečný nejen pro vás, ale dokonce i pro vaše okolí.

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články