PRÁCE 🧰

Kde koupit spolehlivé ojeté auto

10. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Shánění ojetého automobilu, který něco vydrží, není jednoduchá věc. Možností je spousta a každá z nich skýtá svá úskalí, ale i výhody.

Kde koupit ojeté auto

Koupě auta od soukromé osoby

Obvykle nejlevnější možnost, která může poskytnout hodně zajímavé úlovky. Navíc spousta soukromníků se ani moc neobtěžuje s nějakým leštěním interiéru a motorového prostoru, takže máte šanci opravdu reálně zhodnotit stav vozu. Určitě si ale pořádně přečtěte smlouvu a počítejte s tím, že uplatnit nějakou záruku je prakticky nemožné. Najdou se i vykuci, kteří se tváří jako soukromí prodejci, ale pokoutně tahají bouraná auta ze zahraničí a pak je porůznu opravují.

Proto je ideální si majitele vozu trochu před koupí proklepnout, stačí vygooglit jeho jméno, telefonní číslo a e-mail. To samé platí i pro vůz, u kterého si podle VIN kódu ověřte, jestli je jeho minulost skutečně tak bez poskvrny, jak prodejce tvrdí.

Náš TIP

Vyzkoušejte prodej aut bez bazaru s Portálem řidiče. Nově jsme náš portál rozšířili o možnost soukromé inzerce zcela zdarma!

Koupě auta z bazaru

Tady opravdu hodně pozor. Ne všechny, ale velká spousta autobazarů (a to i těch opravdu velkých) jsou pěkní vykuci. V oboru se pohybují denně a těží z této výhody maximum. Zpravidla poskytují hodně nevýhodné úvěry a nechají zákazníka naschvál čekat, protože vědí, že po čtyřech hodinách sezení v čekárně (ano, opravdu mají čekárny) už bude celým nákupem tak zmožený, že podepíše cokoliv. Pozorně čtěte smlouvu, garantujeme vám, že tam narazíte občas na hodně zajímavé věci, včetně třeba klauzule, že kupujete ten "zánovní vůz" na náhradní díly a tudíž ho horko těžko pak budete reklamovat.

Před tím, než se tam vypravíte, si pořádně autobazar proklepněte. Pozor, hodnocení na webu nemusí být relevantní, často si je bazaristé píší sami. To poznáte jednoduše - daný uživatel hodnotil jen ten jeden vybraný autobazar a nic jiného. Prostudujte i fóra a pátrejte po konkrétních zkušenostech lidí. Dobrých bazarů je opravdu pomálu.

Auto nekupujte a smlouvu nepodepisujte hned, solidní podnikatel vám ji nechá k prostudování doma. Celá věc se vám v hlavě rozleží a máte dost času si prověřit VIN daného vozu. A jestli se naivně domníváte, že prodejce v bazaru bude o autě tvrdit pravdu a nikdy by nezatajil třeba bouračku na totálku, tak jste pravděpodobně na omylu. I takové praktiky se dějí dnes a denně

Dovoz vozidla ze zahraničí

Taky trochu loterie, ale ne taková, jako s českými bazary. Například v Německu se tolik nestáčejí tachometry a obecně je tam podvodů méně. Většinu ojetin tam seženete levněji než u nás a obvykle v lepším stavu, protože na západě není tolik zvykem šetřit na servisu. Nebojte se proto ani vyšších nájezdů. Bohužel, případná reklamace se řeší hodně špatně, protože ji musíte vyřizovat v zemi, ze které jste auto koupili.

Koupě auta z rodiny

Asi zdaleka nejlepší možnost. V rodině se obvykle lidé nepodvádějí a nemají důvod si zatajovat třeba bourané auto. Navíc dotyčného znáte, takže víte, jak moc se stará o své věci. Problém nastává v případě reklamace, která se v rámci příbuzenstva řeší zkrátka komplikovaně, protože to je prostě rodina.

Zdroj médií: Pxhere.

Podobné články