PRÁCE 🧰

Jaká auta se v sérii Fast and Furious stala ikonickými

4. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud někdo zmíní filmovou sérii Rychle a zběsile, okamžitě se vám vybaví pár automobilů, které byly pro tyto filmy velmi ikonické. Vzpomenete si, o jaké vozy šlo?

Jaká auta se v sérii Fast and Furious stala ikonickými

Dvacet tři let po uvedení prvního filmu Rychle a zběsile kultovní filmová série stále ovlivňuje a stále udržuje svůj vliv na automobily v kinematografii. Dnes se podíváme na sedm ikonických aut ze série Rychle a zběsile. Rychle a zběsile inspirovalo řadu dalších filmů a televizních seriálů, které se zaměřují na auta a závodění. Tyto filmy a seriály pomohly zvýšit oblibu automobilového průmyslu a vydělaly miliony dolarů.

Dodge Charger

Jedno z nejikoničtějších aut ze série je Dodge Charger 1970, který používá Dominic Toretto. Toto auto a jeho obměny, se objevily ve všech filmech Rychle a zběsile a je jejím symbolem.

Ikonický vůz Dodge Charger ze série Fast and Furious

Mitsubishi Eclipse

Dalším velmi ikonickým vozem je zelená bestie, která definovala postavu Briana, protože je to první vozidlo, které řídí. Bohužel Brian svůj vůz Mitsubishi Eclipse prohrál v pouličním závodě s Domem, a nakonec bylo rozstříleno filmovým gangem. Vozidlo bylo vybaveno dvoulitrovým čtyřválcovým motorem Mitsubishi, který měl výkon 138 koní a zrychlení na 100 km/h dosáhlo za pouhých 8,9 sekundy.

Ikonický vůz Mitshubishi Eclipse ze série Fast and Furious

Toyota Supra Mk-IV

Mezi nejikoničtější vozidla filmů Rychle a zběsile patří také oranžová Toyota Supra, kterou Dominik a Brian v průběhu filmu sami renovují. Spolupráce na tomto vozidle upevňuje pouto mezi těmito dvěma hlavními postavami. Jedná se o vrak zabavený policií a Brian jej doveze Domovi se slovy, že mu přeci dluží nadupanou káru (v originále 10 second car). Díky původnímu motoru 2JZ-GTE mohla Supra Mk-IV dosáhnout závratné rychlosti asi 300 kilometrů za hodinu. Legendární oranžová Toyota Supra byla v roce 2021 vydražena za více než půl milionu dolarů v aukci společnosti Barrett-Jackson v Las Vegas.

Ikonický vůz Toyota Supra ze série Fast and Furious

Honda S2000

Růžový outfit pouliční závodnice Suki perfektně doplňovalo růžové auto Honda S2000 (nepřímý nástupce Hondy CRX Targa), které se objevilo v úvodní závodní scéně druhého filmu Rychle a zběsile. Ve filmu se Suki podařilo skočit s autem přes padací most a poškodit přední část vozu. I přesto pokračovala dál a závod dokončila jako hvězda. Honda S2000 je ikonický sportovní vůz, který se vyráběl v letech 1999 až 2009. Je známý svým výkonným motorem 2,0 litru VTEC, který dokáže zrychlit z nuly na 100 km/h za pouhých 5,7 sekundy. Motor má 240 koní při 8 300 otáčkách za minutu.

Ikonický vůz Honda S2000 ze série Fast and Furious

Nissan Skyline GT-R R34

Dalším ikonickým vozem Briana byly Nissany, nejznámějším byl stříbrný Nissan Skyline GT-R R34 s modrým polepem. Tato konkrétní verze GT-R má 2,6 litrový řadový šestiválcový motor s dvěma turbodmychadly, který mu dává výkon až 447 koní.

Ikonický vůz Nissan Skyline GT-R R34 ze série Fast and Furious

Mazda RX-7

Japonská tuningová společnost VeilSide je známá svými extrémními úpravami automobilů. Jedním z jejich nejznámějších projektů je černo-oranžová Mazda RX-7 z filmu Rychle a zběsile: Tokijská jízda. VeilSide vybavila 1,1litrový motor Mazdy RX7 systémem Apexera Power FC, turbodmychadlem HKS TO42 a chladičem V-mount. Auto bylo vybaveno zapalovacími svíčkami NKG racing. Díky těmto úpravám byla Mazda RX-7 od VeilSide schopna dosáhnout rychlosti až 300 km/h. Auto bylo původně bílé, ale bylo přelakováno na černo-oranžovou, aby odpovídalo Hanovu stylu. Auto bylo nakonec zničeno v závěrečné scéně filmu, kdy Han zemřel.

Ikonický vůz Mazda RX-7 FD ze série Fast and Furious

Volkswagen Jetta

Volkswagen Jetta z roku 1995 se objevuje v prvním filmu Rychle a zběsile. U tohoto auta také vidíme jednu z mnoha chyb filmů, Jetta při závodu s Hondou S2000 jaksi nemá čím brzdit. U záběru na kolo totiž na brzdovém kotouči chybí brzdový třmen. Auto řídí Jesse, i když je zmínka, že auto vlastní jeho otec, který je ve vězení. Jetta má bodykit Wings West, zadní spoiler a ráfky Konig Tantrum. Auto do filmu bylo původně pronajato od Scotta Centra a byly vyrobeny tři jeho kopie, které byl použity jako kaskadérské vozy. Jesseho Volkswagen Jetta je nezapomenutelné auto, které se stalo ikonou filmů Rychle a zběsile.

Ikonický vůz Volkwagen Jetta ze série Fast and Furious

A co vy? Na jaké ikonické automobily si vzpomenete, když se začne mluvit o sérii Rychle a zběsile. Napište nám do komentářů.

Zdroj info: Fast and Furious Fandom.
Zdroj médií: Fast and Furious, Nikola Vrabel.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články